Selamat Datang, pelawat! [ Daftar | Log MasukSuapan RSS  | 

Comments Off

CIMB Abaikan Caj IBG & IBFT

| Pengumuman | 31/10/2015

cimb-ibg-ibft-waived-iklanlahpercuma.com

Pindahan Wang IBG dan IBFT

Sesiapa yang biasa dengan perbankan internet memang kenal sangat caj IBG dan IBFT ni.

Apa itu IBG?

Maksud IBG adalah pemindahan wang interbank giro. Caj biasanya adalah RM1 dan sudah dikurangkan oleh pihak bank negara Malaysia kepada 11sen sahaja. Tetapi tempoh pindahan wang ini memakan masa 1 hari bekerja. Jika anda bernasib baik pindah wang pagi dan wang masuk dalam akaun penerima petang.

Tetapi kaedah pindahan wang IBG ni banyak penipuan yang merugikan peniaga online.

Apa itu IBFT?

Maksud IBFT adalah pindahan wang segera. Wang akan dihantar dan masuk pada masa itu juga. Tiada tempoh masa menunggu. Wang masuk dalam akaun penerima secara langsung. Caj biasanya mahal sikit iaitu RM4 ke RM2 untuk pindahan IBFT.

CIMB Abaikan Caj IBG & IBFT

Apa yang kecoh sangat mengenai artikel ini? Bukti bergambar di atas sudah menunjukkan bahawa caj-caj urusan IBG dan IBFT sudah tiada.

  • IBG fee waived.
  • IBFT fee waived.

Adakah ia dimansuhkan terus? Itu kita tidak tahu dan sudah tentu belum pasti.

Berita baik juga untuk semua rakyat Malaysia dengan akaun CIMB adalah andatidak perlu lagi membayar cukai GST atas semua transaksi pindahan wang keraja tiada caj.

Syukur alhamdulillah kerana bukan senang zaman sekarang ni nak dapat berita baik macam ni.

Terima kasih kerana membaca dan sila kongsikan artikel ini dengan menggunakan butang media sosial di bawah.

Comments Off

Harga Produk Xiaomi Naik Hari Ini

| Pengumuman | 20/10/2015

harga-produk-xiaomi-naik-iklanlahpercuma.com

Harga produk Xiaomi naik pada hari ini 10 Oktober 2015 tepat jam 12 tengahari.

Notis Harga Produk Xiaomi Naik

Ini adalah petikan daripada Faccebook Xiaomi Malaysia.

Are you currently feeling the pain with the value of Ringgit Malaysia going down? (You must be living in another planet if you don’t!) and that leads to this announcement here.

The prices of several Mi products will be increased effectively tomorrow, 20th October 2015 (Tuesday) at 12PM.

Affected items and updated prices* (6 in total) :
Redmi 2 Enhanced RM 529
5000mAh Mi Power Bank RM 39
10400mAh Mi Power Bank RM 59
16000mAh Mi Power Bank RM 89
Mi Band RM 69
Mi Headphones RM 369
*Price for Mi Note, Mi 4i (16GB/32GB) and other Mi accessories not stated above remains the same.

Stay with Mi ok? Terima kasih.

Nilai matawang ringgit yang jatuh teruk menyebabkan harga barangan import seperti produk-produk Xiaomi naik dalam RM10 setiap satu.

Redmi 2 naik dalam RM70 dan MI Headphone naik RM50.

Sabar sahajalah walaupun harga produk Xiaomi naik pada hari ini.

Sesungguhnya tahun 2015 ini merupakan tahun harga barang naik paling ketara dalam sejarah Malaysia.

Comments Off

Unboxing TP-LINK M7350 MIFI 4G LTE

| Unboxing | 18/09/2015

unboxing-tp-link-m7350-mifi-iklanlahpercuma.com

Kena buat kerja di luar?

Bukan semua kerja boleh dilakukan atas smartfon dan tablet jadi kita terpaka usung netbook, laptop atau ultrabook. Masalah utama untuk pengguna komputer mudah alih apabila berada di luar adalah sambungan internet jalur lebar.  Selalunya kita kena pusing mencari WIFI hotspot percuma baru boleh buat kerja.

Banyak sambungan internet juga sembap dan lembap kerana terlalu ramai pengguna yang berkongsi WIFI hotspot percuma tersebut. Jika nasib tak baik, anda akan terjumpa lokasi WIFI hotspot tanpa internet, ini memang lawak tetapi memang ada dan saya sudah banyak jumpa. Jika anda selalu kena kerja luar atau pergi ke kawasan tanpa WIFI hotspot dengan internet jalur lebar, masalah akan timbul.

3G MODEM atau MIFI?

Zaman 3G modem biasa sudah berlalu. Zaman sekarang ini orang guna alat canggih yang terbaru dipasaran kerana fungsinya yang lebih hebat dan berbaloi. Alat tersebut adalah Mobile WIFI atau dengan nama lain MIFI. Alat MIFI canggih ini merupakan satu alat WIFI Hotspot dengan sambungan mobile internet seperti Maxis, Celcom, Digi atau Umobile. Jika kita tidak mahu atau tidak dapat gunakan WIFI hotspot, kita buat WIFI hotspot mudah alih sendiri.

Ia berbeza dengan modem 3G sebelum ini dimana cuma satu alat yang boleh buat sambungan internet. MIFI berfungsi sama seperti WIFI AP, maknanya banyak WIFI client yang boleh kongsi sambungan internet anda. Alat dedikasi khas WIFI hotspot ini dapat mengelakkan smartfon anda kehabisan bateri kerana anda perlu kongsikan internet dengan aktifkan fungsi hotspot. Smartfon adalah alat perhubungan penting, untuk panggilan dan mesej SMS dan WhatsApp. Sudah pasti saya pernah cuba guna, tetapi bateri smartfon cuma dapat bertahan selama 40 minit ke sejam sahaja sebelum luput. Jadi ia sama sekali tidak ptraktikal.

Fungsi hotspot smartfon adalah untuk kegunaan sementara dan bukannya kekal. Tidak digalakkan anda menggunakan smartfon sebagai alat perkongsian internet secara berterusan sehingga anda tidak dapat dihubungi keluarga semasa kecemasan. Jangan ambil risiko tersebut dan gunakan alat MIFI yang lebih sesuai dan direkacipta khas sebagai WIFI hotspot mudah alih.

Pilihan MIFI di Malaysia

Buat masa sekarang tidak banyak alat MIFI yang dijual di pasaran Malaysia. Yang penting kita hendak teknologi MIFI terbaru iaitu dengan kelajuan 4G LTE. Kalau boleh kita nak cari jenama yang dipercayai kerana ia pasti ada waranti. Oleh itu produk MIFI pilihan saya adalah daripada jenama TP-LINK kerana ia mempunyai fungsi 4G LTE yang saya cari. Model TP-LINK M7350 ini sahaja yang menyokong sambungan 4G LTE. Model terdahulu hanya sokong sambungan 3G. Perbezaan yang nyata buat masa sekarang adalah warna alat MIFI. Yang 4G warna hitam, dan yang 3G warna putih. Senang nak bezakan.

 

Persediaan Menggunakan MIFI

Alat MIFI hanya alat untuk perkongsian WIFI. Anda masih perlukan talian Telco tertentu untuk sambungan internet jalur lebar.

maxis-hotlink-4g-lte-iklanlahpercuma.com

Untuk menulis ulasan ini saya beli satu talian Hotlink 4G LTE kerana hendak mencuba kelajuan 4G LTE juga. Anda boleh pilih mana-mana talian Telco yang anda suka.

maxis-hotlink-4g-lte-topup-iklanlahpercuma.com

Selepas itu saya topup menggunakan Maybank2u kerana hendak mengaktifkan data 4G LTE untuk sebulan.

 

TP-LINK M7350 MIFI

unboxing-tp-link-m7350-mifi-001-iklanlahpercuma.com

Kotak TP-LINK M7350 MIFI yang dijual di Malaysia. Pastikan ia model M7350.

 

unboxing-tp-link-m7350-mifi-002-iklanlahpercuma.com

Apabila kotak dibuka, kita boleh nampak MIFI TP-LINK M7350 yang dibungkus kemas dalam plastik.

 

unboxing-tp-link-m7350-mifi-003-iklanlahpercuma.com

Disertakan bersama dalam pakej TP-LINK M7350 adalah manual pemasangan, power adapter untuk caj bateri MIFI dan adapter untuk kad SIM.

 

unboxing-tp-link-m7350-mifi-004-iklanlahpercuma.com

MIFI TP-LINK M7350 yang sudah dibuka. Anda boleh nampak bateri TP-LINK TBL-55A2550 di sebelah kiri dan sticker maklumat WIFI SSID serta password dibelakang penutup. Bateri tersebut dicabut dengan senang daripada ruang disebelah kanan. Di ruangan ini kita boleh masukkan kad SIM dan juga storan kad memori SD sehingga 32GB. Seperti biasa, saya suka jenama TP-LINK ini kerana buatan produknya kemas dan elegan walaupun alat MIFI ini dibuat daripada plastik.

unboxing-tp-link-m7350-mifi-menu-button-iklanlahpercuma.com

Butang untuk akses menu MIFI TP-LINK M7350.

unboxing-tp-link-m7350-mifi-micro-usb-port-iklanlahpercuma.com

Micro USB port untuk buat sambungan internet secara berwayar atau untuk mengecas bateri MIFI TP-LINK M7350.

 

tp-link-m7350-maxis-hotlink-4g-lte-003-iklanlahpercuma.com

MIFI TP-LINK M7350 yang sudah diaktifkan dengan kad SIM Hotlink 4G LTE. Minta maaf, gambar logo Maxis kurang jelas kerana saya berpindah lokasi ke luar rumah. Biasalah dah guna MIFI takkan nak cuba dalam rumah.

tp-link-m7350-maxis-hotlink-4g-lte-004-iklanlahpercuma.com

Skrin menu MIFI TP-LINK M7350 yang boleh diakses apabila kita tekan butang menu di sebelah atas MIFI jika dipegang begini. Navigasi menu menggunakan butang tersebut dan tekan butang power untuk buat pilihan.

 

tp-link-m7350-maxis-hotlink-4g-lte-005-iklanlahpercuma.com

Saya masuk menu Device Info untuk melihat maklumat SSID dan juga password WIFI.

 

tp-link-m7350-mifi-connect-wifi-001-iklanlahpercuma.com

SSID MIFI TP-LINK M7350 dikesan oleh laptop.

 

tp-link-m7350-mifi-connect-wifi-003-iklanlahpercuma.com

Masukkan password MIFI TP-LINK M7350.

 

tp-link-m7350-mifi-connect-wifi-002-iklanlahpercuma.com

Mulakan sambungan ke WIFI hotspot MIFI TP-LINK M7350.

tp-link-m7350-mifi-connect-wifi-004-iklanlahpercuma.com

Sambungan ke WIFI hotspot MIFI TP-LINK M7350.

 

tp-link-m7350-mifi-connect-wifi-005-iklanlahpercuma.com

Saya pilih “YES” kerana ini adalah WIFI hotspot saya sendiri.

 

tp-link-m7350-mifi-connect-wifi-006-iklanlahpercuma.com

Sambungan laptop ke WIFI hotspot MIFI TP-LINK M7350 berjaya.

 

tp-link-m7350-smartfon-wifi-iklanlahpercuma.com

Alang-alang sudah ada WIFI hotspot dengan kelajuan 4G LTE, saya buat sambungan smartfon menggunakan MIFI juga.

tp-link-m7350-unboxing-mifi-speedtest-iklanlahpercuma.com

Kini tiba masa untuk melakukan semakan kelajuan atau speedtest. Cubaan pertama speedtest di atas adalah menggunakan aplikasi Ookla di speedtest.net manakala cubaan speedtest kedua menggunakan speedtest laman Maxis sendiri.

 

tp-link-m7350-unboxing-mifi-speedtest-maxis-iklanlahpercuma.com

Kelajuan 4G LTE Maxis Hotlink terbukti hebat. Lagi laju daripada kelajuan pakej Unifi VIP5 saya dirumah. Ya,  memang ada pakej dengan kelajuan 30Mbps Unifi tetapi perbezaan harganya amat ketara. Kelebihan lain yang tidak dapat dinafikan adalah ia merupakan sambungan jalur lebar mudah alih.

Oleh kerana saya jarang berada diluar, saya cuma akan gunakan alat MIFI bila saya balik kampung atau kerja luar. Saya hanya perlu beli talian prepaid (pakai buang) bila saya perlukannya. Sungguh berbaloi dan berkesan penggunakan alat MIFI TP-LINK M7350. Kelemahan menggunakan MIFI ini adalah pada pakej ISP Telco sendiri iaitu kekangan data bandwith. Ada had penggunaan data download dan juga upload.

tp-link-m7350-web-001-iklanlahpercuma.com

Jika anda perlu menukar sesuatu seperti SSID WIFI Hotspot dan password, anda boleh login ke web admin MIFI TP-LINK iaitu alamat 192.168.0.1 dengan menggunakan username dan password “admin”.

tp-link-m7350-web-002-iklanlahpercuma.com

Menu utama MIFI TP-LINK. Anda boleh nampak statistik penggunaan data upload dan juga download.

tp-link-m7350-web-003-iklanlahpercuma.com

Anda boleh tukar maklumat WIFI hotspot disini.

Sambungan WIFI akan ditutup jika tiada penggunaan internet selepas 15 minit untuk menjimatkan bateri MIFI. Jika anda perlukan ia sentiasa aktif, tukar 15 ke 0.

 

tp-link-m7350-sms-001-iklanlahpercuma.com

Anda boleh semak SMS yang masuk ke kad SIM jika perlu.

 

tp-link-m7350-sms-002-iklanlahpercuma.com

Ini adalah mesej SMS daripada Maxis.

 

Penggunaan MIFI

Ulasan ini tidak lengkap jika saya tidak cerita mengenai penggunaan MIFI dan juga ketahanan bateri.

Mengikut TP-LINK anda boleh membuat sambungan sehingga 15 alat WIFI pada satu masa. Saya tidak dapat mengujinya kerana tidak mempunyai sampai 15 alat WIFI. Perkongsian alat yang banyak juga bermakna kelajuan internet 4G juga harus dikongsi secara adil oleh semua WIFI client. Jika salah seorang rakan WIFI anda menggunakan aplikasi torrent dan hog network, maka pengguna yang lain akan menghadapi masalah. Ini kerana alat MIFI ini bukan router dan tiada fungsi QoS untuk mengawal penggunaan bandwith.

Oleh kerana alat MIFI ini merupakan alat mudah alih, maka ia juga mudah dicuri jika anda berada diluar. Bagi saya, baik simpan dalam bag laptop sahaja. Jangan risau kerana signal WIFI cukup kuat dan tidak ada gangguan sambungan. Ya, sambungan sangat stabil dan tidak terputus sekali pun semasa penggunaan MIFI.

Perlu diingatkan bahawa anda mungkin akan menghadapi gangguan internet berdasarkan pilihan Telco mengikut sokongan 4G kawasan anda. Sambungan WIFI mungkin tiada masalah tetapi gangguan internet adalah berpunca daripada kelemahan jaringan signal Telco anda.  Telco anda mungkin ada masalah untuk kawasan atau zon tertentu dan ini dipanggil blindspot oleh SKMM.

Alat MIFI mudah alih ini diprodukkan untuk kegunaan peribadi jadi tiada isu yang patut timbul mengenai keluasan signal WIFI. Ia mungkin tidak sesuai jika anda hendak menggunakannya untuk bisnes WIFI hotspot kerana ia tidak ada port tambahan untuk memasang antena dbi tinggi. Ia juga tiada fungsi QoS yang amat diperlukan untuk bisnes WIFI hotspot. Anda boleh pilih produk TP-LINK lain yang khas untuk buat bisnes WIFI hotspot.

Keistimewaan lain MIFI ini adalah ia ada fungsi dual band. Ini bermaksud ia boleh membuat sambungan 2.4Ghz dan juga 5Ghz jadi anda tidak perlu risau kerana semua alat WIFI di pasaran disokong.

 

Bateri TP-LINK M7350

Bateri TP-LINK TBL-55A2550 ini mempunyai storan kuasa 2550mAh dan ia dapat bertahan sehingga 10 jam bergantung kepada jumlah WIFI client yang membuat sambungan. Bateri laptop saya cuma dapat bertahan selama 4 jam. Masa bateri laptop luput pun MIFI TP-LINK M7350 ini masih berfungsi dan smartfon saya masih dapat menggunakan sambungan internet 4G LTE. Smartfon saya cuma Zenfone 5 dan ia tidak ada fungsi 4G tetapi dengan menggunakan MIFI TP-LINK M7350 ini ia dapat juga membuat sambungan 4G, sungguh hebat!

Jikalau perlu anda boleh caj MIFI menggunakan adapter jika lokasi anda ada soket kuasa ataupun anda boleh gunakan powerbank. Saya tidak pasti jika TP-LINK menjual bateri TBL-55A2550 secara berasingan atau anda boleh masukkan mana-mana bateri 2550mAh sebagai alternatif. Bagi saya penggunaan powerbank lebih mudah dan sudah memadai.

Secara keseluruhan saya amat berpuas hati dengan alat MIFI TP-LINK M7350 ini. Jika anda berminat boleh beli MIFI TP-LINK ini di Lazada.

Terima kasih kerana baca ulasan ini dan seperti biasa anda boleh kongsikan menggunakan butang media sosial di bawah.

Comments Off

Ibadah Korban Lembu Untuk Yang Lebih Memerlukan

| Santai | 08/09/2015

ibadah-korban-lembu-musim-haji-iklanlahpercuma.com

 Pengertian Ibadah Korban

Ibadah korban bermaksud menyembelih haiwan yang tertentu jenisnya daripada ternakan yang dikategorikan sebagai al-an’am iaitu unta, lembu (termasuk kerbau), biri-biri dan kambing pada Hari Raya Haji (10 Zulhijjah) dan pada hari-hari Tasyrik (11, 12 dan 13 Zulhijjah) kerana bertaqarrub (mendekatkan diri) kepada Allah.

Hukum Ibadah Korban

Imam Syafie berpendapat hukum melakukan ibadah korban ini adalah sunat Muakkadah iaitu sunah yang amat digalakkan atau dituntut ke atas setiap individu Muslim yang merdeka, berakal, baligh lagi rasyid serta berkemampuan melakukannya sama ada sedang mengerjakan haji ataupun tidak sekurang-kurangnya sekali seumur hidup.

Makruh meninggalkan ibadah ini bagi orang yang mampu melakukannya.

Jenis-jenis Haiwan Yang Dibolehkan Untuk Ibadah Korban

Ulamal bersepakat bahawa binatang yang dibolehkan untuk inadah korban hanyalah binatang yang diketegorikan sebagai al-an’am iaitu unta, lembu (termasuk kerbau), kambing dan biri-biri sama ada jantan atau betina.

Umur Haiwan Ibadah Korban

  1. Unta – berumur 5 tahun masuk ke 6 tahun.
  2. Lembu/kerbau/kambing – 2 tahun masuk ke 3 tahun.
  3. Biri-biri/kibas – Setahun masuk kedua atau sudah bersalin gigi hadapan walaupun belum cukup setahun tetapi melebihi 6 bulan.

Niat Ibadah Korban

Tidak cukup jika seseorang itu hanya membeli binatang dengan niat hendak dikorbankan tanpa dilafazkan niat itu. Disyaratkan berniat ketika menyembelih binatang korban jika dilakukan sendiri. Adalah memadai jika orang yang berwakil itu berniat ketika wakilnya menyembelih korban berkenaan dengan disaksikan oleh orang yang berwakil tadi.

Walaubagaimanapun adalah lebih baik orang berwakil itu, ketika menyerahkan korban, menyuruh wakilnya berniat bagi pihak dirinya ketika dia menyembelih korban tersebut.

Tidak disyaratkan niat jika melakukan korban nazar.

Tempah Ibadah Korban Online

Jika anda berminat untuk melakukan ibadah korban, anda boleh lakukan ibadah korban yang lebih afdal iaitu untuk mereka yang lebih memerlukan di negara-negara susah seperti di Kambodia contohnya. Tempahan boleh dilakukan secara atas talian sahaja di eQurban yang sudah menguruskan sistem ibadah korban ini semenjak tahun 2010.

Sistem ini sangat bagus dan terbukti berkesan untuk hapuskan segala bentuk was-was yang anda mungkin ada. Anda akan dapat sijil berserta bukti bergambar ibadah korban yang sudah dilaksanakan. Semakkan status ibadah korban juga boleh dilakukan secara online. Harga bagi satu bahagian lembu korban hanya RM320 manakala harga bagi seekor kambing korban adalah RM580.

Sila klik pada banner di bawah untuk dibawa ke laman web eQurban bagi mengisi borang tempahan secara online sahaja.

Semoga amalan dan ibadah korban tuan dan puan diterima Allah S.W.T.

Sila kongsikan artikel ini dengan menggunakan butang media sosial di bawah.

Terima kasih.

Comments Off

Promosi Magic SIM Percuma

| Pengumuman | 02/09/2015

magic sim percuma

Pernah dengar mengenai pakej XPAX yang dipanggil Magic SIM? Adakah ia satu pakej prepaid Telco Iluminati kerana menggunakan promosi gambar mata satu seperti lambang Iluminati. Kebetulan sahaja rasanya.

Magic SIM adalah pakej prepaid daripada Celcom. Ia sebelum ini dijual pada harga RM5 sahaja. Tetapi kali ini anda tidak perlu buat bayaran. Anda boleh dapatkan pakej permulaan Magic SIM percuma.

Bagi mereka yang tidak tahu, Magic SIM percuma ini adalah pakej prepaid istimewa bawah nama XPAX dan menggunakan jaringan Celcom. Mereka yang tinggal di kawasan ulu seperti di utara dan pantai timur tanahair tahu bahawa cuma Celcom yang ada sambungan atau signal.

Kalau anda ada talian utama, talian Magic SIM percuma ini sangat baik disimpan sebagai talian kedua apabila balik kampung atau berjalan melancong ke utara atau pantai timur tanahair.

 

xpax-magic-sim-2-iklanlahpercuma.com

Magic SIM Celcom Percumaxpax-magic-sim-3-iklanlahpercuma.com

Sebelum itu, apa keistimewaan Magic SIM percuma?

  • Free Basic Internet
  • Free Hi-Speed internet
  • Free Calls
  • Free SMS

Banyak betul boleh dapat percuma kan?

Macam tak percaya sahaja.

 

 

 

Borang Magic SIM Percuma

Jadi bagaimana untuk dapatkan pakej Magic SIM percuma ini?

Anda hanya perlu pergi ke laman web Magic SIM Merdeka Promo  dan isi borang di sana untuk dapatkan Magic SIM.

xpax-magic-sim-4-iklanlahpercuma.com

Anda tidak perlu isikan nama atau nombor telefon referral atau ejen yang perkenalkan anda. Betul, anda masih oleh terima email eDM untuk pengesahan. Selepas itu hanya perlu tunggu dalam seminggu untuk menerima pakej Magic SIM.

Jom isi borang Magic SIM ini untuk dapatkan satu set pakej permulaan Magic SIM percuma.

Sila kongsikan promosi ini dengan menggunakan butang media sosial di bawah.

Comments Off

Unboxing & Cara Pasang TP-LINK AV500 WIFI Powerline Extender

| Unboxing | 21/08/2015

tp-link-av500-wifi-powerline-extender-title-iklanlahpercuma.com

Ada masalah dengan sambungan network di rumah atau pejabat? Sambungan WIFI tidak sampai ke sesetengah kawasan kerana halangan dinding konkrit yang tebal. Mungkin juga ada lokasi dalam bangunan yang menjadi blindspot kerana tidak menerima RF (radio frequency) WIFI dengan jelas atau mempunyai gangguan RF yang sangat tinggi daripada kelengkapan rumah. Tanda-tanda masalah gangguan RF ini adalah sambungan WIFI kerap terputus.

Biasanya orang guna WIFI repeater atau WIFI extender untuk menyelesaikan masalah signal WIFI tidak sampai ke zon tertentu. Tetapi masalah gangguan RF berbeza dan kita perlu gunakan satu alat yang dipanggil homeplug adapter atau powerline extender. Apakah itu homplug adapter atau powerline extender. Ia adalah sebuah alat yang menggunakan litar pendawaian tenaga elektrik bangunan sebagai sistem LAN.

Sistem ini sudah terbukti selamat kerana mempunyai ciri-ciri sekuriti seperti device pairing atau device locking. Jadi tidak mudah untuk orang-orang tertentu untuk menceroboh network bangunan anda. Selain daripada itu, kita gunakan homeplug adapter untuk mendapatkan sambungan network kualiti tertinggi yang stabil. Oleh itu saya ingin memberikan ulasan mengenai TP-LINK AV500 WIFI Powerline Extender Starter Kit.

 

300Mbps TP-LINK AV500 WIFI Starter Kit

 

tp-link-av500-wifi-powerline-extender-01-iklanlahpercuma.com

 

Produk TP-LINK sekali lagi  menjadi pilihan saya kerana ia adalah jenama mampu milik untuk pengguna rumah. Starter Kit TP-LINK AV500 WIFI ini menyenangkan proses pemasangan kerana ia adalah satu pakej lengkap homeplug adapter atau powerline extender iaitu:

  • 1 unit TL-PA4010
  • 1 unit TL-WPA4220

TL-PA4010 adalah unit yang perlu disambungkan kepada router manakala TL-WPA4220 adalah unit yang digunakan untuk soket elektrik bilik yang hendak dibuat sambungan internet. Set ini melengkapkan litar sambungan powerline TP-LINK AV500 WIFI.

 

tp-link-av500-wifi-powerline-extender-02-iklanlahpercuma.com

 

Kelajuan data atas sistem pendawaian tenaga elektrik adalah 500Mbps manakala untuk WIFI pula adalah 300Mbps. Di belakang kotak ada diberikan jadual gambarajah perbandingan model-model salam siri TP-LINK AV500 WIFI. Apakah alat-alat model yang diperlukan mengikut senario jenis sambungan anda.

Kelebihan unik model TL-WPA4220 ini adalah kerana bilik yang bermasalah boleh mendapat sambungan internet secara wired dan wireless. Mungkin alat-alat tertentu ada tidak ada fungsi WIFI jadi unit TL-WPA4220 ada 2 port ethernet untuk digunakan. Jangan risau, jika anda memerlukan lebih daripada 2 port, boleh sahaja buat sambungan kepada network switch 8 port.

Tetapi pilihan terbaik adalah mengaktifkan sambungan WIFI jadi alat mudah alih seperti smartfon dan tablet boleh menggunakan WIFI di dalam bilik tersebut. Sambungan wired adalah lebih sesuai untuk alat yang memerlukan siaran video berkualiti HD seperti:

  • HyppTV Unifi
  • HTPC atau media player
  • IPTV seperti Skybox, Dreambox dan Rasberry Pi
  • konsol game seperti Playstation dan XBox.

Sudah semestinya siaran video berkualiti HD memerlukan sambungan terbaik iaitu 500Mbps.

 

tp-link-av500-wifi-powerline-extender-03-iklanlahpercuma.com

Setelah kotak TP-LINK AV500 WIFI di buka kita akan nampak 2 unit dalam pakej starter kit homeplug adapter. Disebelah kiri adalah 1 unit TL-WPA4220 dan yang kanan pula adalah TL-PA4010.

 

tp-link-av500-wifi-powerline-extender-04-iklanlahpercuma.com

Turut serta dalam pakej starter kit TP-LINK AV500 WIFI adalah 2 kabel RJ45, manual pemasangan untuk kedua jenis alat homeplug adapter serta CD perisian.

Sekarang kita boleh mulakan sambungan TP-LINK AV500 WIFI. Ia sangat mudah dan tidak memerlukan pemasangan perisian tambahan kecuali dalam situasi tertentu. Contohnya jika anda hendak mengubah konfigurasi WIFI SSID secara manual bagi mereka yang menggunakan WIFI router lama yang tidak ada fungsi WPS (WIFI Protected Setup).

 

tp-link-av500-wifi-powerline-extender-05-iklanlahpercuma.com

 

Sambungkan satu kabel RJ45 ke network switch atau router anda. Saya terpaksa gunakan network switch kerana kesemua 4 port router tidak cukup di bilik server rumah.

 

tp-link-av500-wifi-powerline-extender-06-iklanlahpercuma.com

 

Nasihat TP-LINK adalah pengguna mesti pasang homeplug adapter TL-PA4010 terus pada soket elektrik. Jangan gunakan power extension kerana ia mungkin akan beri gangguan kepada fungsi homeplug adapter. Tetapi oleh kerana soket elektrik server room saya sudah habis penuh digunakan, saya cuba juga buat sambungan seperti di atas.

 

tp-link-av500-wifi-powerline-extender-07-iklanlahpercuma.com

 

Setelah kabel RJ45 disambungan ke ethernet port homeplug adapter TL-PA4010, lampu LED untuk LAN menyala menandakan ada sambungan network LAN.

 

tp-link-av500-wifi-powerline-extender-08-iklanlahpercuma.com

Sekarang kita perlu pasang pula TL-WPA4220 di bilik bermasalah atau bilik yang perlukan internet. Sekali lagi diingatkan bahawa anda kena pasang unit homeplug adapter di soket elektrik secara terus tanpa menggunakan power extension. Untuk demonstrasi ini sambungan kabel network akan terus dibuat daripada unit TL-WPA4220  ke port ethernet laptop saya.

 

tp-link-av500-wifi-powerline-extender-09-iklanlahpercuma.com

Unit homeplug adapter TL-WPA4220 yang sudah dipasang dan diaktifkan. Lampu LED akan menyala.

 

tp-link-av500-wifi-powerline-extender-10-iklanlahpercuma.com

Apabila saya kembali ke server room, saya dapati homeplug adapter TL-PA4010 sudah menyala penuh.

 

tp-link-av500-wifi-powerline-extender-11-iklanlahpercuma.com

 

Gambar zoom lampu status LED homeplug adapter TL-PA4010. Penerangan ikon status LED:

  1. LED kuasa: Homeplug sudah diaktifkan.
  2. LED homeplug: Menyala menunjukkan sudah ada litar yang lengkap untuk sistem TP-LINK AV500. Jika ia tidak menyala, anda kena pastikan sambungan homeplug adapter adalah terus ke soket. Pastikan juga bahawa bangunan anda menggunakan litar single phase dan bukan tri-phase.
  3. LED LAN: Jika tidak menyala, maknyanya tiada sambungan network. Cuba periksa kabel RJ45 anda dan pastikan ia ketat masuk dalam port ethernet. Jika ia menyala maknanya sudah ada sambungan network tetapi tiada proses pemindahan data. Lampu akan berkelip-kelip dengan rancak jika ada proses pemindahan data.

 

tp-link-av500-wifi-powerline-extender-12-iklanlahpercuma.com

 

Contoh status LED LAN menyala dalam gambar atas. Ia terus menyala kerana tiada pemindahan data dalam network. Lampu LED LAN ini akan berkelip-kelip jika ada pemindahan data. Ok kerja-kerja pemasangan sudah selesai. Tak perlu pecah kepala nak setup pun. Cucuk sahaja homeplug adapter sudah jalan.

 

Bandwith Test TP-LINK AV500 WIFI

 

tp-link-av500-wifi-powerline-extender-13-iklanlahpercuma.com

 

Sekarang masa kita periksa pula sistem homeplug adapter TP-LINK AV500 WIFI pada komputer. Sambungan ethernet laptop saya terbukti tiada masalah dengan kelajuan 100Mbps.

 

tp-link-av500-wifi-powerline-extender-14-iklanlahpercuma.com

Oleh kerana saya tidak mempunyai peralatan Gigabit network switch jadi saya tidak boleh buat LAN bandwith test untuk menyemak kelajuan sebenar produk TP-LINK AV500 WIFI samada ia boleh cecah 500Mbps seperti yang diiklankan.

tp-link-av500-wifi-powerline-extender-15-iklanlahpercuma.com

Gambar di atas adalah bukti bahawa tiada masalah dengan sambungan homeplug adapter untuk sambungan TM Unifi VIP5 iaitu 5Mbps. Walaupun laptop saya mempunyai interface Gigabit tetapi router dan network switch di server room masih menggunakan 10Base-T dan kelajuan maksima adalah 100Mbps.

Saya mungkin perlu naik taraf semua peralatan network ke Gigabit memandangkan semakin banyak peralatan yang menggunakan internet. Lebih-lebih lagi jika saya ingin memindahkan HyppTV daripada bilik server room ke ruang tamu. Rugi sekarang ini tiada siapa yang tonton rancangan HyppTV. Kotak HyppTV tu jadi berhabuk begitu sahaja.

Sebelum saya terlupa, homeplug adapter TL-WPA4220 adalah juga WIFI extender. Jadi ia mempunyai SSID dan juga password. Boleh rujuk belakang homeplug adapter untuk maklumat MAC address, WIFI SSID dan juga password WIFI.

tp-link-av500-wifi-powerline-extender-16-iklanlahpercuma.com

Alamak rumah sudah ada sampai dua WLAN SSID? Malas nak ingat banyak password? Jangan risau, hanya gunakan butang WPS untuk klonkan maklumat WLAN sedia ada. Jika WIFI AP router anda tidak ada fungsi WPS, anda masih boleh buat konfigurasi secara manual menggunakan perisian yang datang dalam pakej Starter Kit.

Nantikan entri akan datang:

  • Cara Pasang TP-LINK AV500 WIFI Menggunakan WLAN SSID WIFI AP Router
  • Cara Pindahkan HyppTV Ke Ruang Tamu Daripada Server Room

Jika anda berminat dengan produk ini sila pergi ke Lazada dan cari TP-LINK AV500 WIFI Starter Kit. Percayalah, harga produk ini memang mampu milik dan berbaloi sangat.

Terima kasih kerana membaca dan sila kongsikan artikel ini dengan menggunakan butang media sosial di bawah.

Comments Off

Promosi Lazada Gadget Fair & Kupon Diskaun

| Pengumuman | 15/08/2015

promosi-gadget-fair-lazada-iklanlahpercuma.com

Ini dia pronosi Lazada Gadget Fair untuk bulan Ogos 2015.

 

Lazada Gadget Fair

Mana kaki gadget seperti saya boleh jengok Lazada dan tengok mana tahu ada gadget yang berkenan di hati.

Kebetulan saya perlukan memori SD tambahan untuk kamera XiaoYi yang baru dibeli pada bulan lepas. Sekarang cuma guna storan 16GB jadi tidak cukup untuk rakaman HD perjalanan jarak jauh. Oleh itu saya membuat keputusan untuk beli memori SD yang baru dengan saiz yang lebih besar iaitu 32GB.

Kebetulan semasa saya mencari di Lazada ada promosi harga untuk memori SD jenama Sandisk. Jadi saya pilih Sandisk Ultra Micro SD 32GB + adapter. Harga cuma RM52 untuk masa promosi Lazada Gadget Fair dan juga Merdeka Madness. Harga biasa memori SD ini adalah sehingga RM100+ dan harga paling murah di 11street sekarang adalah dalam lingkungan RM80 jadi sudah pasti saya pilih mana yang lebih murah.

Keistimewaan produk ini adalah kerana ia di jual oleh Lazada sendiri jadi tiada kos penghantaran. Ia akan dihantar oleh Lazada kurier. Waranti atau jaminan produk di tanggung sepenuhnya oleh Sandisk Malaysia.

 

Lazada Merdeka Madness

Jangan risau walaupun tarikh kempen Lazada Gadget Fair sampai 17 Ogos 2015 tetapi promosi Merdeka Madness berjalan sepanjang bulan Ogos 2015 ini. Kebanyakkan barang sudah sedia murah dengan diskaun, malah anda boleh gunakan lagi kupon kod di bawah untuk dapatkan diskaun 12% sehingga maksimum RM100 penjimatan.

 

lazada-merdeka-madness-iklanlahpercuma.com

 

Bukan sahaja itu, ada satu kempen promosi kupon diskaun Lazada untuk penggunaan mobile app. Saya ada install aplikasi Lazada atas tablet sebelum ini jadi saya hanya perlu guna shopping cart tersedia untuk melakukan transaksi pembayaran.

lazada-kupon-mobile-app-iklanlahpercuma.com

Tetapi  kerana penggunaan kod MEGA25 memerlukan pembelian sebanyak RM100, saya ambil kesempatan untuk membuat pembelian beberapa barang yang sudah masuk dalam senarai wishlist sebelum ini. Apakah barang-barang tersebut? Anda kena tunggu artikel Unboxing saya yang seterusnya apabila barang-barang ini sampai melalui khidmat kurier pada bulan depan. Kenapa lama sangat? Barang yang dibeli adalah diimport daripada penjual di negara China.

Terima kasih kerana baca artikel ini. Sila kongsikan kepada keluarga, kawan dan kenalan dengan menggunakan butang media sosial di bawah.

Comments Off

Panduan Lock WhatsApp Untuk Privasi Smartfon Asus

| Panduan & Tutorial | 14/08/2015

panduan-lock-whatsapp-untuk-privasi-asus-zenfone-iklanlahpercuma.com

Kenapa perlu lock Whatsapp? Kenapa tidak mahu lock WhatsApp? Ada banyak sebab anda mungkin hendak lock WhatsApp.

 

Tujuan Lock WhatsApp

Kita kunci aplikasi WhatsApp kerana:

  • Anda seorang yang paranoid?
  • Benci orang lain curi baca mesej WhatsApp bila anda tinggalkan smartfon.
  • Orang lain hantar mesej menggunakan id kita.
  • Tidak suka orang lain ceroboh privasi.
  • Tidak suka isteri atau kekasih buka WhatsApp

Banyak sebabnya seseorang itu hendak lock WhatsApp. Tetapi semuanya berkaitan dengan privasi dan juga keselamtan. Memang tidak dinafikan ada banyak aplikasi percuma dan berbayar diluar sana,  tetapi kali ini saya ingin memberi panduan lock WhatsApp menggunakan aplikasi CM AppLock for ASUS.

 

Cara Lock WhatsApp

Bagaimana saya dapat aplikasi ini? Anda boleh cari  di GooglePlay tetapi kita hanya perlu buat kemasikini sistem terbaru untuk dapat aplikasi lock Whatsapp ini.

 

panduan-lock-whatsapp-untuk-privasi-step01-iklanlahpercuma.com

Selepas kemasikini sistem ASUS Zenfone, saya dapati ada mesej  di notifikai sistem seperti gambar di atas. Ia meminta kita sebagai  pengguna menghalang orang lain mencerobohi privasi smartfon. Apabila kita klik butang “Protect” maka akan terbuka aplikasi  CM AppLock for ASUS.

 

panduan-lock-whatsapp-untuk-privasi-step02-iklanlahpercuma.com

Anda boleh pilih mana-mana aplikasi untuk kunci:

  • WhatsApp – menjaga privasi mesej
  • Youtube – mengelakkan orang menggunakan kuota data interrnet
  • Settings –  mengelakkan hacker menggunakan cara social engineering membuka USB Debug atau membenarkan pemasangan aplikasi 3rd party yang tidak disahkan.
  • Gallery – menjaga privasi gambar dan video peribadi
  • File Manager – menjaga privasi semua fail

 

panduan-lock-whatsapp-untuk-privasi-step03-iklanlahpercuma.com

Anda boleh pilih untuk merakam gambar selfie penceroboh yang salah masukkan isyarat kunci.

panduan-lock-whatsapp-untuk-privasi-step04-iklanlahpercuma.com

Setelah anda pasang isyarat kunci, semua aplikasi ikon yang kena kunci akan ada tambahan gambar kunci pada ikon seperti di bawah.

panduan-lock-whatsapp-untuk-privasi-step05-iklanlahpercuma.com

 

Apabila anda klik ikon WhatsApp, anda kena masukkan isyarat kunci dahulu.

 

panduan-lock-whatsapp-untuk-privasi-step06-iklanlahpercuma.com

 

Isyarat kunci yang berjaya akan membenarkan pembukaan aplikasi.

 

panduan-lock-whatsapp-untuk-privasi-step07-iklanlahpercuma.com

Anda boleh setup supaya isyarat kunci akan terpasang setiap kali hendak buka atau hanya selepas aplikasi tutup selama 3 minit.

Bagaimana jika anda terlupa isyarat kunci? Jangan risau anda boleh reset semula katalaluan menggunakan Google Account.

Ini pula adalah demonstrasi rakaman selfie penceroboh. Rakaman akan dibuat secara rahsia, tanpa ada bunyi klik kamera.

panduan-lock-whatsapp-untuk-privasi-step08-iklanlahpercuma.com

Terima kasih kerana baca panduan lock WhatsApp untuk privasi smartfon ASUS. Jika anda pengguna Zenfone, cepat-cepat  muat turun sistem canggih terbaru ini dan gunapakaiuntuk keselamatan dan privasi anda juga. Sila kongsikan panduan ini dengan menggunakan butang media sosial di bawah.

Comments Off

Penjenamaan Semula Google kepada Alphabet

| Pengumuman | 14/08/2015

penjenamaan semula google kepada alphabet

Selamat tinggal Google.

Eh? Google nak tutup ke? Secara tiba-tiba sahaja tanpa apa-apa amaran pun.

Macam mana dengan semua produk dan servis Google:

  • Gmail
  • Blogger
  • Youtube
  • Adwords
  • Adsense
  • Analytics
  • Google Maps
  • Google Drive
  • Google  Translate
  • Google URL Shortener
  • Chrome
  • Android

Semua produk Google nak tutup ke? Bukan, jangan risau. Semua produk-produk Google akan kekal.

Seperti mana-mana syarikat korporat besar, penjenamaan semula Google kepada Alphabet sudah tiba masanya.

Penjenamaan Semula Google

Penjenamaan semula Google ini adalah supaya syarikat dapat berkembang dengan selesa tanpa kekangan bisnes sedia ada dan agar Google sebagai salah satu entiti dalam kumpulan Alphabet dapat teruskan fokus kepada bisnes utamanya seperti biasa.

Alphabet Inc. akan menggantikan Google Inc. sebagai entiti dagangan awam dan semua saham Google secara automatik akan ditukar kepada kod saham yang sama, dengan segala hak yang sama. Google akan menjadi anak syarikat milik penuh Alphabet. Dua kelas saham Alphabet akan terus berdagang di Nasdaq sebagai GOOGL dan GOOG.

Huruf G cuma satu huruf dalam senarai abjad kita. Ini bermakna Google ingin melebarkan empayar dia masuk dalam semua industri dunia. Penjenamaan semula Google sangat sesuai untuk memberi  mesej bahawa ia sudah bersedia meluaskan empayar teknologi.

Microsoft dan Apple harus berwaspada jika tidak mahu ketinggalan jauh ke belakang.

Pengumuman penjenamaan semula Google dilakukan di blog rasmi Google dan di laman http://abc.xyz dan rata-rata ia disambut baik oleh pemegang saham dan juga orang awam.

Kita nantikan apa perkembangan terbaru daripada Google, eh silap Alphabet.

Comments Off

Bahaya Jenayah Siber Webcam Hack di Malaysia

| Pengumuman | 12/08/2015

jenayah-siber-hack-webcam-meningkat-di-malaysia-iklanlahpercuma.com

Ini adalah artikel  mengenai bahaya jenayah siber webcam hack. Webcam adalah semua web camera atau IP camera dalam pasaran dan ia boleh di hack. Privasi dan hak peribadi anda mungkin sedang diceroboh sekarang.

Memang kecoh sedikit minggu ini apabila kumpulan hacker underground Anonymous Malaysia mengancam akan menyerang laman web kerajaan Malaysia. Ia mungkin tidak melibatkan anda secara langsung,  tetapi bagi kebanyakkan pengguna internet biasa, webcam hack ini boleh berlaku kepada anda.

 

Mitos Webcam Hack

Adakah webcam hack ini hanya lakonan filem-filem Hollywood?

Adakah webcam hack ini urban legend?

Adakah webcam hack ini berita palsu yang di viralkan di media sosial?

Tidak sama sekali.

Anda semua wajib tahu dan berhati-hati mengenai risiko webcam hack.

 

Insiden Webcam Hack di Malaysia

Ini adalah bukti insiden seorang pelajar kolej perempuan bernama Angel Wang yang sudah kena webcam hack.

 

mangsa-hack-webcam-malaysia-1-iklanlahpercuma.com

Tidak dinyatakan samada webcam hack menggunakan rakaman video atau rakaman gambar dalam kejadian ini. Tetapi yang sudah ternyata, kehidupan peribadi beliau sudah diceroboh dan dicemari oleh penjenayah siber.

Penjenayah siber memeras ugut wang berjumlah lebih RM10,000 agar gambar-gambar tersebut tidak diedarkan kepada awam.

mangsa-hack-webcam-malaysia-2-iklanlahpercuma.com

Walaubagaimanapun Angel Wang tidak malu mengenai kewujudan gambar-gambar tersebut dan terus membuat laporan polis. Ini adalah kerana perbuatan jenayah tersebut dilakukan tanpa pengetahuan beliau.

 

Bukti Webcam Hack

Kes webcam hack terbaru yang sedang trending  di USA adalah mangsa pelanggan Netflix.

 

netflix-webcam-hack-iklanlahpercuma.com

Tidak percaya lagi ke? Berikut adalah bukti gambar beberapa individu yang sudah diceroboh dengan trojan webcam hack. Semua mangsa dirakam tanpa pengetahuan mereka.

 

bukti-laptop-webcam-hack-iklanlahpercuma.com

Pada satu operasi Anonymous menyerang laman web Israel tahun lepas, ramai golongan buta IT yang turut serta menggunakan perisian DDOS Anonymous dihack semula oleh Israel hackers yang lebih cekap dan pakar dalam bidang ini. Muka beberapa rakyat Malaysia yang terlibat dirakam tanpa pengetahuan mereka dan diedarkan juga kepada awam.

Oleh itu jangan ambil ringan akan risiko webcam hack ini.

teknik-hack-webcam-mudah-dipelajari-iklanlahpercuma.com

Saya pasti ada banyak teknik yang canggih-manggih untuk webcam hack. Ada juga pihak yang mengajar beberapa teknik webcam hack di atas talian malah ada yang menjual teknik-teknik yang lebih hebat dan sulit.

 

Kajian Webcam Hack

Menurut satu kaji selidik yang dilakukan oleh Camtech Academy pada tahun 2012, lebih ramai lagi golongan wanita yang tidak tahu mengenai kewujudan webcam hack. Oleh sebab kurangnya kesedaran mengenai webcam hack, ramai pengguna komputer, khususnya internet mudah menjadi mangsa. Tetapi data kaji selidik ini tidak membuktikan lebih ramai mangsa adalah daripada golongan wanita. Ia cuma memberi persepsi begitu.

statistik-pengguna-mengikut-jantina-tidak-tahu-jenayah-siber-hack-webcam-iklanlahpercuma.com

Selain kurangnya kesedaran mengenai risiko webcam hack, kita perlu lihat kepada motif webcam hack. Antara motif webcam hack:

  • sifat ingin belajar dan mencuba benda baru
  • perbuatan nakal sesetengah pihak
  • jenayah siber dengan sasaran sumber kewangan melalui  peras ugut
  • sifat lelaki itu sendiri yang pervert.

Lelaki pervert akan menggunakan webcam hack ini sebagai alat memuaskan nafsu pelik mereka. Ia lebih kurang sama macam jenayah hidden cam atau spycam. Mungkin kerana ini kebanyakkan mangsa adalah kaum hawa.

Perlindungan Daripada Webcam Hack

Banyak cara anda boleh lakukan untuk melindungi diri daripada jenayah siber webcam hack. Antara cara-caranya adalah:

  • Kemaskini sistem komputer anda selalu.
  • Pasang Antivirus untuk mengesan trojan webcam hack.
  • Pasang Firewall untuk  menyekat sambungan keluar stream video atau gambar.
  • Jangan buka laman web berisiko. Pasang plugin untuk sekat laman web yang ada malware.
  • Jangan mudah buka email dengan attachment fail. Lagi-lagi daripada orang yang tidak dikenali.

Selain itu ada cara yang lebih berkesan. Jika anda tidak gunakan webcam komputer, sila Disable alat tersebut dalam Device Driver. Jika webcam ada suis, boleh padam dan cuma pasang bila perlu.

Jika anda pengguna laptop dengan webcam, sila kunci atau Disable penggunaan kamera di dalam BIOS seperti gambar dibawah supaya anda tidak akan jadi mangsa webcam hack.

disable-webcam-bios-1-iklanlahpercuma.com

Setting mungkin dikenali sebagai CMOS Camera, Webcam,  Web Camera dan lain-lain lagi mengikut versi BIOS anda.

disable-webcam-bios-2-iklanlahpercuma.com

Anda cuma perlu mengaktifkan semula jika anda memerlukan fungsi ini. Saya pasti anda bukan perlu buat panggilan Skype setiap hari pun. Jika orang tersayang jauh dan anda perlu buat perhubungan setiap hari untuk  melepaskan rindu, saya cadangkan anda buat cara berikut pula.

 

tutup-kamera-webcam-dengan-sticker-iklanlahpercuma.com

Tak nampak lagi ke? Beli sticker atau plaster dan tampal tutup lensa kamera webcam anda. Cuma buka semula bila hendak mulakan sesi Skype.

Sekarang ada sudah tahu bahaya webcam hack dan cara-cara untuk melindungi daripada menjadi mangsa. Terima kasih kerana membaca dan sila kongsikan artikel ini kepada keluarga, kawan dan kenalan anda dengan menggunakan butang media sosial di bawah.

Page 1 of 121 2 3 12

Entri Blog Terbaru

Iklan Premium

renew road tax online

Rakan Facebook

Rakan Google+

Pengikut NetworkedBlogs

Alexa Rank

renew road tax online