Selamat Datang, pelawat! [ Daftar | Log MasukSuapan RSS  | 

Comments Off

Promosi Lazada Gadget Fair & Kupon Diskaun

| Pengumuman | 15/08/2015

promosi-gadget-fair-lazada-iklanlahpercuma.com

Ini dia pronosi Lazada Gadget Fair untuk bulan Ogos 2015.

 

Lazada Gadget Fair

Mana kaki gadget seperti saya boleh jengok Lazada dan tengok mana tahu ada gadget yang berkenan di hati.

Kebetulan saya perlukan memori SD tambahan untuk kamera XiaoYi yang baru dibeli pada bulan lepas. Sekarang cuma guna storan 16GB jadi tidak cukup untuk rakaman HD perjalanan jarak jauh. Oleh itu saya membuat keputusan untuk beli memori SD yang baru dengan saiz yang lebih besar iaitu 32GB.

Kebetulan semasa saya mencari di Lazada ada promosi harga untuk memori SD jenama Sandisk. Jadi saya pilih Sandisk Ultra Micro SD 32GB + adapter. Harga cuma RM52 untuk masa promosi Lazada Gadget Fair dan juga Merdeka Madness. Harga biasa memori SD ini adalah sehingga RM100+ dan harga paling murah di 11street sekarang adalah dalam lingkungan RM80 jadi sudah pasti saya pilih mana yang lebih murah.

Keistimewaan produk ini adalah kerana ia di jual oleh Lazada sendiri jadi tiada kos penghantaran. Ia akan dihantar oleh Lazada kurier. Waranti atau jaminan produk di tanggung sepenuhnya oleh Sandisk Malaysia.

 

Lazada Merdeka Madness

Jangan risau walaupun tarikh kempen Lazada Gadget Fair sampai 17 Ogos 2015 tetapi promosi Merdeka Madness berjalan sepanjang bulan Ogos 2015 ini. Kebanyakkan barang sudah sedia murah dengan diskaun, malah anda boleh gunakan lagi kupon kod di bawah untuk dapatkan diskaun 12% sehingga maksimum RM100 penjimatan.

 

lazada-merdeka-madness-iklanlahpercuma.com

 

Bukan sahaja itu, ada satu kempen promosi kupon diskaun Lazada untuk penggunaan mobile app. Saya ada install aplikasi Lazada atas tablet sebelum ini jadi saya hanya perlu guna shopping cart tersedia untuk melakukan transaksi pembayaran.

lazada-kupon-mobile-app-iklanlahpercuma.com

Tetapi  kerana penggunaan kod MEGA25 memerlukan pembelian sebanyak RM100, saya ambil kesempatan untuk membuat pembelian beberapa barang yang sudah masuk dalam senarai wishlist sebelum ini. Apakah barang-barang tersebut? Anda kena tunggu artikel Unboxing saya yang seterusnya apabila barang-barang ini sampai melalui khidmat kurier pada bulan depan. Kenapa lama sangat? Barang yang dibeli adalah diimport daripada penjual di negara China.

Terima kasih kerana baca artikel ini. Sila kongsikan kepada keluarga, kawan dan kenalan dengan menggunakan butang media sosial di bawah.

Comments Off

Misteri Harga Barang Lazada – ASUS ROG Gladius

| Santai | 08/08/2015

misteri-harga-barang-di-lazada-asus-roc-gladius-title-iklanlahpercuma.com

 

Lagi cerita mengenai beli-belah atas talian di laman e-dagang terkenal Lazada. Kebetulan masa saya buka laman Lazada ada promosi harga untuk barang-barang gamer. Mungkin ia kebetulan dengan DOTA2 International 2015 Championship. Ya, ramai kaki gamer yang bersemangat semula untuk menubuhkan pasukan DOTA dan membeli kelengkapan baru selepas mengikuti perlawanan kejohanan DOTA2 secara langsung di Youtube.

 

lazada-gamer-zone-iklanlahpercuma.com

Manakala saya pula sudah tidak ada masa nak main game kerana sibuk dengan kerja. Tetapi nak buat kerja pun ada masalah kerana tetikus atau mouse pula dah uzur dan buat perangai tidak mahu ikut cakap tuan. Kekadang mouse pointer hilang merajuk entah ke mana. Tetapi selalunya tetikus buat perangai degil. Kita suruh gerak ke kanan dia pergi ke kiri. Bila kita paksa juga ia tiba-tiba kena sawan. Ini sudah kes tenat.

Saya terus buka Lazada untuk cari tetikus baru dan jumpa promosi Gamer Zone. Banyak juga mouse menarik dengan harga mampu milik. Tetapi ada satu tetikus yang mencuri perhatian saya iaitu tetikus ASUS ROG Gladius.

 

lazada-asus-rog-gladius-spesifikasi-iklanlahpercuma.com

Memang rekabentuk dan spesifikasi tetikus ini hebat tetapi itu bukan sebabnya. Saya hairan kerana harga yang diiklankan di Lazada amat pelik sekali. Penjual bersaing dengan harga yang sangat berbeza. Kesemua produk tetikus adalah sama dan saya pasti original tetapi ia memiliki tanda harga yang berbeza. Pelik dan misteri betul.

Bukti Harga Barang Lazada

lazada-asus-rog-gladius-RM319-iklanlahpercuma.com

 

Harga ASUS ROG Gladius penjual pertama adalah RM319.

lazada-asus-rog-gladius-RM999-iklanlahpercuma.com

 

Harga ASUS ROG Gladius penjual kedua adalah RM999 pula. Saya ingatkan harga patut lebih murah atau tinggi sedikit, ini sudah naik lebih 3 kali ganda. Biar benar? Ok jika anda rasa itu pelik mari kita tinjau harga penjual ketiga.

 

lazada-asus-rog-gladius-RM2000-iklanlahpercuma.com

Alamak! Harga ASUS ROG Gladius ini adalah RM2,000 pula. Ini harga kena menabung daripada kecil baru boleh mampu beli. Mungkin penjual mensasarkan pembeli daripada kumpulan pemenang DOTA2 kerana seorang pemain dalam kumpulan boleh bawa pulang sehingga USD3 juta. Kalau menanglah. Tetapi dapat masuk saringan pun tidak pulang dengan tangan kosong. Kumpulan pemain daripada Malaysia fnatic bawa pulang ribu raban USD juga setiap seorang.

Jadi apa pendapat anda? Saya jamin bahawa iklan di atas semua bukan oleh penjual yang sama. Anda boleh semak sendiri dengan pergi ke Lazada atau klik sini – ASUS ROG Gladius.

Terima kasih kerana membaca artikel ini. Jika anda suka boleh kongsikan kepada keluarga, rakan atau kenalan dengan menggunakan butang media sosial di bawah.

Comments Off

Unboxing XiaoYi & Panduan Sambungan Wifi YiCam

| Unboxing | 16/07/2015

kamera-sukan-xiaoyi-yicam-iklanlahpercuma.com

Orang kaya dan berduit sahaja yang beli kamera GoPro yang berharga ribu raban. GoPro paling murah pun cuma boleh dapat sekitar harga RM2,000 sahaja. Jadi bagaimana dengan rakyat marhaen lain yang nak menggunakan kamera sukan untuk merakam aktiviti sukan dan lasak mereka.

Negara China yang terkenal dengan kepakaran meniru teknologi negara barat telah meniru dengan jayanya kamera GoPro dan mengeluarkan beberapa siri sports camera GoPro klon mampu milik seperti SJ4000, SJ5000 dan juga SJ6000.

XiaoYi YiCam Mampu Milik

Tetapi dalam banyak-banyak kamera sukan aksi lasak yang ada di pasaran, saya cuma berminat untuk membeli kamera XiaoYi. Jadi ia menjadi pilihan terbaik untuk saya memberi ulasan. Kalau ada rezeki lebih boleh beli kamera lain dan buat perbandingan.

Kamera XiaoYi atau YiCam ini bukan dikeluarkan oleh Xiaomi tetapi ia merupakan projek usahasama antara Xiaomi dan XiaoYi.

Spesifikasi kamera XiaoYi:

Video: Full HD 1080p 60fps H.264 4608 x 3456 MP4
Photo: 16 MegaPixel JPEG 4608 x 3456
Sensor imej: CMOS saiz 2/3 inchi.
Jarak focal: 2.73+/-5%mm
Aperture:  F2.8
Sudut lebar pandangan: 155 darjah
Memori: SD sehingga 64GB
Bateri: 1,100mAh lithium-ion boleh tukar ganti
Berat: 72 gram
Sambungan: Wifi, Bluetooth 4.0, micro HDMI, micro USB

Kualiti produk diperbuat daripada bahan PC dan ABS. Buatan kemas dan nampak cantik. Ia nampak kukuh dan ringan jadi ia sangat sesuai untuk dipasang pada kapal terbang RC dan drone.

Bagi penggemar hobi skuba dan menyelam, kedalaman tekanan air bagi kamera sukan ini adalah sehingga 40 meter dengan menggunakan  waterproof casing atau housing.

Warna pilihan hanya ada dua iaitu putih dan hijau/kuning.

PRO XiaoYi YiCam

1. Murah dan mampu milik.
2. Ringan dan lasak.
3. Kemampuan meninjau siaran langsung video dan mengawal tetapan fungsi menggunakan aplikasi iOS/Android.
4. Rakaman video pada kualiti sehingga 60fps.
5. Rakaman photo wide angle untuk sesi group photo atau wefie
6. Bateri tahan lama. Boleh tukar ganti pakai bateri baru bila tenaga bateri luput. Dibeli secara berasingan.

CONS XiaoYi YiCam

1. Bukan jenama GoPro bagi mereka yang cuma minat gajet negara barat.
2. Tiada chip ISO seperti dSLR
3. Tiada skrin LCD belakang untuk rujuk rakaman dan status lain.
4. Tidak datang dengan bekas keselamatan waterproof casing , kena beli berasingan.
5. Tidak datang dengan set grip handle bar motosikal/helmet/rearview mirror kereta.
6. Tidak ada unit warna hitam.

Seperti biasa, saya cuma buat belian di Lazada bila ada promosi harga. Kalau nak tahu harga kamera XiaoYi cuma RM220 sahaja pada mulanya, sekali harga lompat jadi RM270 seminit sebelum saya sempat membuat bayaran. Sungguh kecewa tetapi ada hikmahnya kerana saya dapat jumpa set hampir lengkap XiaoYi. Tambahan pula saya dapat guna kupon diskaun Lazada RM30 untuk lebih penjimatan dan penghantaran percuma.

Selepas membuat bayaran saya pun tunggu dalam seminggu untuk barang sampai. Nasib baik kamera XiaoYi sempat sampai sebelum saya balik kampung cuti beraya. Kali ini penghantaran dibuat menggunakan khidmat Skynet.

unboxing-xiaomi-xiaoyi-sports-cam-1-iklanlahpercuma.com

Barang yang sampai dibungkus dengan selamat menggunakan bubble wrap.

unboxing-xiaomi-xiaoyi-sports-cam-2-iklanlahpercuma.com

Ini dia kotak bungkusan kamera XiaoYi.

unboxing-xiaomi-xiaoyi-sports-cam-3-iklanlahpercuma.com

Ini pula kotak waterproof housing untuk kamera XiaoYi jenama KingMa model BMGP216.

unboxing-xiaomi-xiaoyi-sports-cam-4-iklanlahpercuma.com

Ini pula 16GB microSD kelas 10 jenama Kingston. Ia datang dengan adapter SD jadi senang nak cucuk terus masuk laptop.

unboxing-xiaomi-xiaoyi-sports-cam-5-iklanlahpercuma.com

Ini pula adalah monopod atau selfie stick untuk kamera XiaoYi yang dibungkus dalam plastik ziplock dan bubble wrap.

unboxing-xiaomi-xiaoyi-sports-cam-6-iklanlahpercuma.com

Monopod atau selfie stick setelah dikeluarkan daripada bungkusan.

unboxing-xiaomi-xiaoyi-sports-cam-7-iklanlahpercuma.com

Ini dia kamera XiaoYi dengan panggilan lain Yi Cam atau YiCam. Boleh lihat saiz kanta kamera berdasarkan duit  syiling 20sen. Panjang kamera adalah 60.4mm. Lebar pula adalah 21.2mm manakala tinggi kamera adalah 42mm.

unboxing-xiaomi-xiaoyi-sports-cam-8-iklanlahpercuma.com

Pandangan depan kamera XiaoYi. Sebelah kiri lensa kamera ada butang ON/OFF kamera ini.

unboxing-xiaomi-xiaoyi-sports-cam-9-iklanlahpercuma.com

Pandangan sisi kiri kamera XiaoYi. Boleh nampak butang untuk mengaktifkan sambungan wifi.

unboxing-xiaomi-xiaoyi-sports-cam-10-iklanlahpercuma.com

Pandangan belakang kamera XiaoYi. Belah kanan adalah ruang bateri dan belah kiri adalah ruang simpanan memori SD, port micro HDMI dan juga port micro USB untuk mengecaj.

unboxing-xiaomi-xiaoyi-sports-cam-11-iklanlahpercuma.com

Pandangan sisi kanan kamera XiaoYi. Disebelah atas adalah butang untuk merakam gambar atau video mengikut tetapan pengguna.

unboxing-xiaomi-xiaoyi-sports-cam-12-iklanlahpercuma.com

Ini pula adalah pandangan depan waterproof housing atau bekas keselamatan jenama KingMa.

unboxing-xiaomi-xiaoyi-sports-cam-13-iklanlahpercuma.com

Pandangan belakang waterproof casing KingMa.

unboxing-xiaomi-xiaoyi-sports-cam-14-iklanlahpercuma.com

Pandangan sisi atas waterproof housing KingMa. Boleh nampak dengan jelas butang untuk ON/OFF, butang sambungan wifi dan butang rakaman.

unboxing-xiaomi-xiaoyi-sports-cam-15-iklanlahpercuma.com

Buku manual kamera XiaoYi dalam bahasa mandarin. Kita boleh sekadar tengok gambar sahaja. Saya hairan dengan usahawan daripada China ni. Nak buat perniagaan internasional dan tembusi pasaran global, tetapi tidak reti bahasa Inggeris. Sepatutnya keluarkan sedikit kos untuk mengupah jurubahasa atau outsource kerja kepada syarikat luar.

unboxing-xiaomi-xiaoyi-sports-cam-16-iklanlahpercuma.com

Ruang kamera kanan yang dibuka dan bateri dikeluarkan. Kita boleh nampak buatan cantik, kemas dan selamat. Ia juga amat mudah untuk dibuka dan tidak memerlukan banyak karenah daripada pengguna.

unboxing-xiaomi-xiaoyi-sports-cam-17-iklanlahpercuma.com

Ruang kiri kamera yang dibuka. Anda boleh nampak microSD yang sudah dimasukkan. Port micro USB dan juga port micro HDMI. Belah bawah kamera anda boleh nampak bukaan atau lubang untuk memasang tripod atau monopod.

unboxing-xiaomi-xiaoyi-sports-cam-18-iklanlahpercuma.com

Setelah itu saya masuk dalam Google Play untuk muat turun aplikasi android YiCam – Yi Action Camera.

unboxing-xiaomi-xiaoyi-sports-cam-19-iklanlahpercuma.com

Tekan butang “Connect Camera” pada aplikasi YiCam.

unboxing-xiaomi-xiaoyi-sports-cam-20-iklanlahpercuma.com

Tekan butang ON pada kamera XiaoYi. Minta maaf saya lupa ambil gambar sebenar.

unboxing-xiaomi-xiaoyi-sports-cam-21-iklanlahpercuma.com

Bahagian ini adalah bahagian dimana juruteknik dan jurutera Xiaomi fail habis. Arahan yang diberi salah sama sekali. Hampir lima minit saya cuba baru dapat. Jangan ikut arahan “Long press” tersebut! Anda akan buang masa dan stress sahaja. Cuma perlu tekan sekali dan sekejap sahaja, bukan lama. Saya ulang sekali lagi, jangan tekan dengan lama.

unboxing-xiaomi-xiaoyi-sports-cam-22-iklanlahpercuma.com

Ini adalah skrin aplikasi cuba mengesan kamera XiaoYi.

unboxing-xiaomi-xiaoyi-sports-cam-23-iklanlahpercuma.com

Ini adalah skrin apabila aplikasi gagal mengesan kamera XiaoYi. Sekarang baru tahu kenapa tidak boleh kesan, kerana tadi saya tekan “Long press” ikut arahan pada paparan skrin.

unboxing-xiaomi-xiaoyi-sports-cam-24-iklanlahpercuma.com

Selepas tiga kali cubaan mengesan kamera XiaoYi akan keluar arahan untuk reset kamera sukan. Arahan reset kamera sukan kali ini betul pula. Memang perlu “Long press” kedua butang ON/OFF dan wifi untuk reset kamera XiaoYi. Saya siap cuba langkah ini dan berjaya reset kamera sukan.

unboxing-xiaomi-xiaoyi-sports-cam-25-iklanlahpercuma.com

Cubaan kali keempat untuk membuat sambungan smartfon dengan kamera membawa tuah apabila saya cuma tekan sekejap sahaja butang wifi.

unboxing-xiaomi-xiaoyi-sports-cam-26-iklanlahpercuma.com

Gambar video dalam android bukanlah kualiti HD tetapi ia cuma stream dengan kualiti rendah agar prestasi rakaman sebenar tidak terganggu dan bateri kamera XiaoYi tahan lama. Tetapi semakan rakaman video HD dalam laptop memang bagus seperti yang ditulis dalam spesifikasi. Nombor pendaftaran kenderaan semua nampak dengan jelas. Rakaman pada 30P sahaja sudah cukup puas hati. Belum cuba 60P lagi.

Penggunaan Kamera XiaoYi

Penggunaan kamera sport ini ada banyak. Bagi saya tujuan utama untuk menjadikan ia dashcam kereta atau DVR kereta, tetapi saya kena cari alat grip yang sesuai untuk pasang di cermin pandang belakang kereta untuk rakaman yang lebih jelas.

Bateri Kamera XiaoYi

Tips Lampu LED pada butang ON/OFF:
1. Biru – kuasa bateri penuh
2. Ungu – kuasa bateri separuh
3. Merah – kuasa bateri lemah

Aplikasi mobile YiCam dapat menunjukkan indikasi bateri dengan lebih jelas. Ada ikon bateri disebelah atas kanan. Akan ada bunyi amaran beep apabila bateri sudah sampai tahap nazak. Anda boleh caj menggunakan cable USB (20cm) yang datang sekali dengan produk. Boleh cucuk kepada USB PC/laptop atau gunakan adapter smartfon.

Ulasan Lain

Bagi mereka yang mencari ulasan rakaman video dan fungsi lain, kena tunggu sementara saya buka channel baru di Youtube. Sudah pasti saya akan berikan contoh rakaman video siang dan malam pada kualiti 30fps dan juga 60fps.

Buat masa ini, saya berikan ulasan sangat baik untuk produk GoPro klon ini. Walaupun ia murah, ia nampaknya sangat berbaloi.

Sekian ulasan unboxing kamera XiaoYi atau YiCam saya kali ini. Terima kasih kerana membaca dan boleh kongsikan artikel ini dengan menekan butang media sosial dibawah.

Comments Off

Jom Beli Xiaomi Mi4i di Lazada Malaysia

| Pengumuman | 10/07/2015

beli-xiaomi-mi4i-lazada-iklanlahpercuma.com

Xiaomi Mi4i di Lazada

Berita baik bagi penggemar gajet atau smartfon. Ya! Xiaomi Mi4i akan di lancarkan di Malaysia secara rasmi dengan harga murah RM749 sahaja.

Kesabaran anda selama ini sudah terbayar dengan tawaran istimewa Xiaomi Mi4i hanya di Lazada. Mana yang tak sabar tunggu sudah hangus bayar scalper yang menjual dengan harga kerat leher antara RM888 ke RM900.

xiaomi-mi4i-harga-lelong-iklanlahpercuma.com

Ya, harga scalper memang tidak masuk akal. Xiaomi Mi4i pun tidak ada waranti daripada penjual kerana ia adalah produk import secara tidak rasmi.

Bila ia akan dilancarkan di Lazada?

Pada hari ini 10 Julai 2015 tepat pada jam 10am. Ya jam 10 pagi!

xiaomi-mi4i-lancar-lazada-malaysia-10-julai-iklanlahpercuma.com

Oleh itu, sila tunggu dan boleh berkampung di depan PC atau laptop anda untuk membuat belian Xiaomi Mi4i di Lazada. Siapa yang masih belum tahu spesifikasi Xiaomi Mi4i bolehlah klik mana-mana pautan Mi4i yang akan hantar anda terus ke Lazada dengan tawaran istimewa. Spesifikasi penuh smartfon ini ada di sana.

Jangan lepaskan tawaran istimewa Lazada. Bayaran boleh dibuat secara ansuran dengan kad kredit Maybank faedah 0%. Dapat  juga anda bergaya dengan smartfon baru iaitu Xiaomi Mi4i pada hari raya 2015 ini.

Terima kasih kerana membaca dan boleh kongsikan artikel ini dengan menggunakan butang media sosial di bawah.

Comments Off

Cara Guna Kupon Diskaun Lazada

| Panduan & Tutorial | 08/07/2015

cara-guna-kupon-diskaun-lazada-tajuk-iklanlahpercuma.com

Kenapa anda datang sini? Anda mungkin:

  • Tidak tahu cara guna kupon diskaun Lazada
  • Tidak pernah tahu kewujudan kupon diskaun Lazada
  • Geram kerana pernah terbuat bayaran tanpa menggunakan kupon diskaun Lazada
  • Pelik kerana tidak jumpa ruangan nak masukkan kupon diskaun Lazada

Macam mana nak dapat kupon diskaun Lazada? Ada banyak cara boleh dapat kupon diskaun ini:

  1. Daftar akaun baru dapat kupon diskaun RM10
  2. Langgan newsletter untuk promosi iklan terbaru dapat kupon diskaun RM20
  3. Bila sudah langgan newsletter, anda boleh dapat kupon diskaun promosi terhad dalam email
  4. Muat turun dan  guna aplikasi iOS atau Android Lazada dapat kupon diskaun RM30
  5. Setiap hari Rabu pengguna kad kredit Maybank dapat diskaun 10%.
  6. Setiap Sabtu dan Ahad pengguna kad kredit CIMB dapat diskaun 10%.

Hati-hati kerana kod diskaun kupon mungkin ada syarat terhad. Maksudnya ia mungkin lupus pada bila-bila masa. Ia ada syarat tertentu seperti masa penggunaan dan juga berapa orang sahaja yang boleh guna. Ada juga sesetengah kod kupon diskaun Lazada tidak boleh digunakan terus, boleh guna pada transaksi yang akan datang. Ada juga kod diskaun yang tidak boleh digunakan berkali-kali. Ada juga kod diskaun Lazada yang tidak boleh dicampur dua atau lebih kod diskaun.

Kod diskaun kad kredit dan pembekal tertentu juga tidak perlukan kemasukan kod, tetapi pembelian daripada ruangan tertentu. Oleh itu sila buka laman web Lazada dengan klik pautan yang diberikan. Jangan cari barang secara manual, anda mungkin hilang kod diskaun tersebut apa bila anda navigasi keluar dan mencari barang secara manual.

Kalau di 11-Street dia ada dua ruangan unuk masukkan kod diskaun. Satu ruangan kod diskaun untuk promosi dan satu ruangan kod diskaun untuk shopping cart. Tetapi ruangan kod diskaun hanya ada satu di Lazada dan susah sikit nak perasan.

Oleh kerana saya baru muat turun aplikasi mobile Lazada, jadi kali ini panduan menggunakan kupon diskaun Lazada akan dibuat dengan menggunakan skrin app sahaja. Tetapi jangan risau, langkah-langkah dia hampir  sama sahaja dengan skrin shopping cart laman web.

Anda boleh lakukan belian seperti biasa. Tunggu sampai langkah 4. Perhatikan betul-betul ada tulisan kecil “Add a coupon code” berbentuk pautan bawah ruangan “payment method”.

cara-guna-kupon-diskaun-lazada-step4-iklanlahpercuma.com

Hati-hati apabila anda klik kerana anda tidak mahu terklik  butang selesaikan bayaran. Rugi nanti. Bila klik akan ada skrin popup untuk anda masukkan kod diskaun Lazada. Lupa pula nak tangkap gambar skrin tadi.

Bagi pengguna shopping cart dilaman pula, seingat saya ia bukan pautan hotlink tetapi ada ruangan khas untuk anda masukkan kod diskaun disebelah kanan bawah kotak “Order Summary”. Ia sangat kecil jadi anda mungkin terlepas pandang.

Lepas anda masukkan kod kupon diskaun Lazada, anda akan dapati jumlah sebutharga sudah berubah.

cara-guna-kupon-diskaun-lazada-sudah-jimat-iklanlahpercuma.com

Saya sudah jimat lagi RM30 di sini, terima kasih Lazada. Harga barang yang sudah sedia murah menjadi lebih murah hanya di Lazada.

Cuba bayangkan set penuh kamera sukan Xiaomi XiaoYi hanya RM329. Harga pasaran adalah RM600. Harga kamera XiaoYi sahaja paling murah boleh dapat diluar sana RM400. Ini adalah set lengkap dengan bekas kalis air + 16GB microSD kelas 10 jenama Kingston dan satu monopod. Kalau periksa harga setiap satu barang sahaja sudah jadi berapa jumlah semua tu?

Selepas itu boleh klik selesaikan transaksi.

cara-guna-kupon-diskaun-lazada-berjaya-iklanlahpercuma.com

Sekarang sudah selesai proses saya buat belian menggunakan aplikasi mobile Lazada dan juga panduan atau cara guna kupon diskaun Lazada.

Jom jamu mata koleksi baju raya Rizman Ruzaini untuk tahun 2015 ini. Mana tahu ada yang berkenan di hati. Sempat lagi nak berbelanja ni.

Terima kasih kerana membaca dan sila kongsikan artikel ini dengan menggunakan butang sosial dibawah.

Comments Off

Unboxing & Ujian Ketulenan Pineng PN-988 Yang diJual Lazada

| Unboxing | 26/06/2015

unboxing-ujian-ketulenan-pineng-1-iklanlahpercuma

Selamat datang ke blog IklanLahPercuma. Jika anda hendak mempromosi produk dan perkhidmatan anda, boleh buat selepas membaca ulasan unboxing powerbank Pineng PN-988 ini ok.

 

unboxing-ujian-ketulenan-pineng-2-iklanlahpercuma

Dua hari lepas saya telah mendapat email promosi Lazada mengenai harga menarik powerbank Pineng. Jangan lupa semak selalu harga promosi menarik di Lazada. Jika anda malas semak, boleh bookmark blog atau follow FB kami. Kalau ada promosi menarik anda boleh tahu.

Tengok sahaja skrin atas, saya sendiri borong 3 biji powerbank Pineng PN-988. Harga sangat menarik kerana penjual sudah beri potongan harga sehingga 43%. Jika anda ada kupon diskaun CIMB, TM atau mana-mana pembekal lain anda boleh dapat lagi diskaun tambahan atas harga sedia murah. Memang berlipat kali ganda untung.

 

unboxing-ujian-ketulenan-pineng-3-iklanlahpercuma

Penghantaran percuma pula tu. Lepas tu jangan terkejut, saya buat pesanan semalam selepas sahur dan sehari sahaja penghantaran sudah dibuat. Oleh kerana produk ini dibekalkan oleh Lazada sendiri jadi mereka menggunakan khidmat LazadaExpress dan bukannya PosLaju atau khidmat kurier lain.

Rider Lazada akan telefon anda dalam masa 30 minit sebelum penghantaran. Bungkusan diterima dalam keadaan selamat dan rider akan minta anda tandatangan dokumen penghantaran menandakan anda sudah menerima produk tempahan dengan selamat.

 

unboxing-ujian-ketulenan-pineng-4-iklanlahpercuma

Anda boleh tengok sendiri setelah bungkusan plastik polimer dikoyakkan, bungkusan produk ini ada menggunakan bubble wrap untuk menjaminkan produk anda selamat dan tidak rosak. Plastik polimer bungkusan yang digunakan sangat tebal dan kenyal jadi kita sebagai pelanggan Lazada tidak perlu rasa risau.

Selain itu saya pasti produk ini tidak dicampak begitu sahaja kerana penghantaran bukan menggunakan lori, van atau kereta dengan jumlah bungkusan yang banyak tetapi rider motosikal untuk menjimatkan kos Lazada. Kita sebagai pelanggan juga merasa cukup puas hati kerana produk belian dapat layanan istimewa “handle with care” rider. Dilampirkan sekali juga satu salinan invois tempahan anda.

 

unboxing-ujian-ketulenan-pineng-5-iklanlahpercuma

Setelah bungkusan bubble wrap dibuka kita dapati powerbank Pineng PN-988 masih elok dalam kotak. Dengan perasaan gembira saya terus buka satu kotak untuk mengeluarkan produk tempahan.

 

unboxing-ujian-ketulenan-pineng-6-iklanlahpercuma

Anda boleh lihat sendiri produk ini berada dalam keadaan baik. Produk ini tidak dibekalkan dengan kepala adapter 3-pin 5V dan juga bag kain berjerut Pineng. Tetapi ini tidak menjadi masalah besar kepada saya kerana saya mempunyai banyak plag adapter 3-pin 5V daripada powerbank dan smartfon lain.

Jika anda ingin menggunakan plag adapter usb 3-pin anda, pastikan ia membekalkan kuasa 5 voltan. Kalau terlebih akan menyebabkan powerbank ini rosak atau meletup. Selain itu anda boleh menggunakan port usb laptop atau komputer untuk mengecas unit powerbank ini. Masalah selesai.

 

unboxing-ujian-ketulenan-pineng-7-iklanlahpercuma

Sekarang masa untuk kita memeriksa produk. Jika anda tidak tahu, keistimewaan produk Pineng ini adalah ia mempunyai 2 port output. Setiap port ini mempunyai voltan yang sama iaitu 5V tetapi dengan ampere yang berbeza, satu dilabel 2.1A dan satu lagi 1.0A jadi memang ada perbezaan arus elektrik yang digunakan. Perbezaan arus elektrik ini dapat mengurangkan masa mengecas penuh bateri gajet, contohnya 2 jam menjadi 1 jam sahaja.

Jika anda hendak mengecas gajet seperti smartfon atau tablet dengan pantas, bolehlah menggunakan output port 2.1A tetapi ada pihak yang mengatakan ia akan menyebabkan jangka hayat bateri gajet anda tidak tahan lama. Jika anda risau bolehlah gunakan output port 1.0A sahaja untuk menyedapkan hati anda.

Bolehkah kedua-dua port ini dipakai untuk mengecas 2 gajet serentak? Nanti saya cuba dan kemaskini sini kemudian.

 

unboxing-ujian-ketulenan-pineng-8-iklanlahpercuma

Sekarang masuk bab yang paling penting bagi kesemua pembeli produk powerbank Pineng. Tidak kira anda beli di kedai atau dengan kawan sendiri, adalah amat penting produk yang dibeli tulen. Banyak orang kata apa nak risau, asalkan boleh caj sudah kira bagus. Mungkin anda juga berkata begini kerana anda belum baca “Panduan Membeli Powerbank” saya.

Jika anda sudah baca anda tahu bahawa ada kemungkinan anda mungkin tertipu membeli produk yang tiada kualiti. Powerbank anda mungkin boleh mengecas gajet anda hari ini tetapi ia mungkin rosak esok lusa siapa tahu. Produk tulen mungkin juga boleh rosak tetapi ia mendapat jaminan syarikat pembekal dan ia tidak akan meletup dan mencederakan anda.

Bagaimana nak mulakan semakan atau ujian ketulenan Pineng? Sila rujuk belakang kotak produk anda. Terdapat satu sticker berlabel dengan kod bar 3D. Jika anda perhatikan betul-betul, bahagian bawah label tersebut ada bahagian perak seperti kad gores dan menang atau kad tikam hadiah masa sekolah dulu.

 

unboxing-ujian-ketulenan-pineng-9-iklanlahpercuma

Gunakan duit syiling atau kuku anda untuk gores lapisan perak ini dengan cermat. Hasilnya anda akan dapat satu nombor siri 16 digit. Saya sudah kaburkan 4 digit terakhir dalam gambar diatas. Ya, tulisan font dia halus jadi bagi mereka yang rabun bolehlah menggunakan kanta teknologi.

Snap guna smartfon dan zoom gambar untuk baca nombor siri 16 digit Pineng dengan jelas. Selepas itu sila pergi ke laman web Pineng http://en.pineng.cn dan bukan laman web lain. Jika anda google fungsi tersebut, anda mungkin pergi ke laman web reseller dan bukan laman web Pineng di negara Cina. Jangan risau, saya pun tidak boleh berbahasa mandarin, kerana itu ada kod en di depan domain Pineng untuk versi bahasa inggeris.

Buka laman utama dan cari borang dengan perkataan “Security check”. Webmaster Pineng mungkin mengalihkan kedudukan borang kecil ini setiap kali ia lakukan kemaskini rupabentuk laman tetapi saya pasti borang ujian ketulenan Pineng mesti wujud. Syarikat Pineng tidak mahu anda beli produk palsu. Mereka yang rugi jika anda beli produk OEM.

semak-ketulen-powerbank-pineng-online-berjaya-iklanlahpercuma

Setelah anda jumpa borang tersebut, sila masukkan nombor siri 16 digit produk powerbank anda dan berdoa agar produk yang dibeli adalah tulen. Syukur alhamdulillah produk saya tulen. Ada mesej mengatakan nombor siri ini disemak pertama kali dan ia adalah produk original.

Syabas Lazada kerana menjual produk tulen dengan harga amat murah!

semak-ketulen-powerbank-pineng-online-tidak-berjaya-iklanlahpercuma

Jika semakkan anda tidak berjaya, mesej akan ditulis seperti diatas. Apa maksudnya?

semak-ketulen-powerbank-pineng-online-tidak-berjaya2-iklanlahpercuma

Menggunakan khidmat alih bahasa kita dapati nombor siri 16 digit yang baru kita gores tadi sudah tidak selamat atau tercemar. Ia sudah digunakan oleh sindiket penipuan terancang yang membekalkan powerbank Pineng palsu. Nombor siri yang sama sudah dicetak atas sticker label pengesahan dengan banyak.

Carian pertama adalah produk tulen yang sebenar. Tetapi carian nombor 2 dan ke atas sudah pasti adalah bagi mereka yang membeli produk OEM palsu. Dalam kes di atas anda merupakan pembeli yang sudah kena tipu kali ke 91. Semua ini bergantung kepada nombor carian tersebut. Jika anda perasan saya cuma masukkan nombor siri 16 digit ikut susunan nombor di papan kekunci sebagai demonstrasi ujian ketulenan Pineng dengan hasil ujian tidak berjaya.

semak-ketulen-powerbank-pineng-online-palsu-iklanlahpercuma

Ini pula adalah paparan mesej jika nombor siri yang anda masukkan tersebut adalah palsu. Memang terus akan dapat amaran jangan masukkan nombor siri palsu. Semoga ujian ketulenan Pineng anda juga berjaya.

 

unboxing-ujian-ketulenan-pineng-siap-iklanlahpercuma

Selepas ujian ketulenan berjaya, kita perlu membuat ujian fizikal powerbank pula. Mana tahu produk yang dibeli merupakan salah satu daripada produksi kilang yang tidak bernasib baik. Syukur alhamdulillah apabila saya cucuk cable usb untuk mengecas smartfon, lampu backlight LED menyala dengan warna biru.

Jikalau powerbank yang dibeli tidak berfungsi, jangan menggelabah, sila hubungi semula Lazada untuk servis jaminan. Apa tunggu lagi jom beli powerbank Pineng di Lazada hari  ini juga. Anda boleh semak semua jenis powerbank Lazada dan buat pilihan terbaik. Powerbank 20,000mAh pun murah tidak sampai RM60!

Akhir kata terima kasih kerana membaca artikel unboxing dan ujian ketulenan Pineng ini. Jika anda suka sila kongsikan dengan menggunakan butang media sosial di bawah.

Jemput datang lagi.

 

Comments Off

Jualan Riang Ria Raya 2015 Lazada

| Pengumuman | 24/06/2015

lazada-raya-promo

Jangan lepaskan peluang ini. Lazada baru lancarkan program Riang Ria Raya untuk tahun 2015 ini.

Promosi ini adalah sah sehingga 15 Julai sahaja jadi jangan lepaskan peluang untuk mendapatkan promosi hebat seperti koleksi baju raya dengan fesyen terkini.

Lazada Malaysia

Jom shopping dari keselesaan rumah atau pejabat sahaja. Tidak perlu bersusah payah dan bersesak di kompleks membeli belah. Masing-masing pun sedang berpuasa kan.

Bagi anda yang belum pernah menggunakan Lazada sebelum ini, jangan risau anda boleh buat bayaran menggunakan kad kredit, kad debit dan juga menggunakan perbankan internet.

Sila daftar akaun dengan Lazada supaya anda dapat kupon diskaun ahli baharu. Kupon akan dihantar ke alamat email anda. Masukkan kod kupon ini semasa membuat bayaran di shopping cart checkout untuk belian seterusnya.

Jom berbelanja sakan menyambut Riang Ria Raya 2015 Lazada.

Sila kongsikan tawaran istimewa ini dengan menggunakan butang media sosial di bawah. Terima kasih.

Entri Blog Terbaru

Iklan Premium

renew road tax online

Rakan Facebook

Rakan Google+

Pengikut NetworkedBlogs

Alexa Rank

renew road tax online