Selamat Datang, pelawat! [ Daftar | Log MasukSuapan RSS  | 

Comments Off

Iklan dan Cari Homestay Murah

| Info Iklan | 20/12/2013

homestay kampung

Adakah anda mencari tempat iklan homestay? Memang ramai rakyat Malaysia cari iklan homestay percuma. Kalau orang dulu-dulu bila pergi bercuti akan cari rumah saudara mara atau kenalan terdekat. Orrang sekarang cari hotel atau hotel bajet. Trend terbaru adalah cari homestay murah.

 

Apa Itu Homestay?

Homestay ini adalah mendiami tempat penginapan dengan suasana rumah. Macam duduk rumah sendirilah. Semua kena layan diri.

 

Trend Carian Lokasi Homestay

Anda mungkin hendak cari homestay murah untuk bercuti di..

  • Langkawi
  • Melaka
  • Terengganu
  • Pulau Tioman
  • Pulau Perhentian
  • Pulau Pangkor

Anda mungkin hendak cari homestay untuk tengok anak di sekolah asrama, kolej atau universiti…

  • UITM
  • UUM
  • MRSM
  • Sekolah Berasrama Penuh (SBP)
  • Sekolah Teknik dan Vokasional

 

Sebab Cari Homestay

Ada banyak sebab kenapa rakyat Malaysia cari homestay murah:

 

Homestay Sesuai Untuk Keluarga Besar

Kalau anda ada keluarga besar, teruk juga kena keluarkan duit untuk bayar duit hotel kerana terpaksa ambil banyak bilik. Kalau satu bilik dah berharga RM100 semalam, ambil dua bilik dah jadi RM200. Kalau ambil 3 malam dah jadi RM600. Perrrggghhh! Koyak dompet. Kalau anda perlukan lebih daripada 2 bilik, boleh pengsan jadinya.

Pasal tu ramai orang bercuti balik kampung sahaja lah kan? Alhamdullilah kerana kemunculan homestay, ramai mampu pergi bercuti walaupun mereka dengan keluarga besar.

 

Homestay Lagi Murah Banding Hotel

Homestay bukan sahaja untuk keluarga besar. Untuk keluarga kecil pun, tinggal di homestay lagi murah. Kerana pemilik tidak berkira macam hotel. Hotel pakai pelaburan besar. Modal pusingan pun besar kerana kos operasi besar. Nak bayar gaji pekerja hotel semua. Lepas tu segala ubat gigi, berus gigi, sabun, shampo apa lagi. Cadar dan tuala pun kena tukar setiap hari pula tu. Bayangkan aje lah kos operasi hotel yang tinggi.

Kalau duduk homestay, bawalah sendiri semua benda. Cadar pun takde tukar-tukar ya. Pemilik cuma akan kemas dan bersihkan rumah selepas anda keluar. Bukan sahaja itu, kalau anda hendak duduk hotel tepi pantai atau hotel yang ada private beach, memang harga bilik  semalam paling murah RM300 hingga RM400. Dengan harga itu anda boleh dapat sebiji rumah homestay.

 

Lokasi Homestay Lagi Dekat Dengan Tempat Nak Tuju

Kalau nak pergi  bercuti ke pantai, anda mesti nak duduk betul-betul dekat pantai kan? Kalau boleh buka pintu je dah pasir pantai. Kalau duduk hotel ni leceh lah pulak,  kena jalan kaki seberang jalan atau jalan jauh juga lah seberang lobi,  kafeteria, swimming  pool baru sampai pantai. Homestay lagi best kerana ramai penduduk tepi pantai yang rumah lama mereka dekat dengan pantai sudah bosan duduk  sana atau perlukan pendapatan tambahan dan mula menyewa rumah sebagai homestay. Tak percaya? Pergi ke Terengganu… sepanjang jalan tepi pantai berderet homestay.

Bagi yang pergi tengok anak ambil diploma pun tahu yang tiada hotel betul-betul dekat dengan kolej. Dekat UITM Shah Alam yang ada hotel tu pun nasib baik je lah kalau sempat book awal. Itu pun memang seribu satu nasib. Berapa ribu pelajar yang nak grad pada satu masa. Bilik hotel ada berapa je. Mana cukup dengan beribu keluarga tu. Lebih baik cari homestay kat kawasan taman sekitar.

 

Suasana Lebih Macam Rumah

Betul tu kan? Sedangkan hotel-hotel terkemuka tiga empat bintang berlumba-lumba menjadikan suasana inap di sana macam di rumah, kan lebih baik tidur di rumah je.Kat rumah kan senang, bilik air semestinya ada lebih saripada satu. Lepas tu kalau malas nak keluar makan, boleh beli barang dapur  dan masak sendiri. Peti ais pun besar, boleh taruk segala jenis benda, bukan macam peti ais kat hotel yang kecik ciput macam peti  harta karun tu.

Kalau anda ada ramai anak-anak nakal pun tidak risau. Biasanya pemilik homestay ni takde letak barang berharga dalam rumah. TV kalau ada pun TV lama. Kalau duduk hotel, masyaAllah… semua benda mahal. Pecah atau rosak kena ganti. Menangis sia-sia je.

 

Lagi Banyak Pilihan Homestay

Homestay masa diperkenalkan dulu oleh Tourism Malaysia memanglah rumah kampung sahaja. Seingat saya pun memang tujuan homestay ini untuk  meningkatkan pendapatan kawasan desa. Jadi menteri pun masuk kampung dan promosikan homestay rumah kampung lama yang papan tu.

Ramai pelancong luar negara pun datang berduyun-duyun untuk merasai pengalaman duduk rumah kampung dan tengok kenduri kahwin kita serta macam-macam lagi. Lepas tu orang kampung yang sudah berhijrah ke bandar pun mula menyewa rumah kampung mereka setelah kematian ibu bapa. Akhirnya orang kampung semua mula bina bungalow comel, chalet dan motel dengan iklan homestay juga.

Jadi bila anda nak pergi bercuti, lagi banyak pilihan homestay berbanding hotel.

Selesai sudah cerita pasal iklan dan cari homestay ni. Sila guna portal iklan ini untuk senaraikan homestay secara percuma atau  anda boleh juga mengiklan di iklanhomestay.com

Lagi banyak anda mengiklan lagi besar peluang untuk mendapat pelanggan yang banyak setiap bulan.

Silakan…

Comments Off

Google Zeitgeist Malaysia 2013 Politik & Pelancongan

| Ulasan | 19/12/2013

google zeitgeist malaysia 2013

Ini adalah sambungan artikel Google Zeitgeist Malaysia 2013. Jika anda terlepas Google Zeitgeist Malaysia 2013 bahagian 1 sila baca terlebih dahulu.

Seperti sebelum ini saya akan menyenaraikan frasa carian utama bagi tahun 2013 untuk setiap kategori Google Zeitgeist Malaysia dan akan memberi sedikit ulasan peribadi.

 

Ahli Politik Pilihanyara (GE13)

  1. Anwar Ibrahim
  2. Lim Kit Siang
  3. Aspan Alias
  4. Najib Razak
  5. Rafizi Ramli

Woah! Ini isu sensitif jadi saya pun takut nak ulas banyak-banyak. Saya sebenarnya tidak menyokong mana-mana parti. Saya sendiri tidak mengundi atas sebab-sebab sendiri. Tetapi lihat sahaja senarai carian yang tertinggi. Kesian Perdana Menteri kita duduk di tangga ke-4. Saya jamin senarai Google Zeitgeist Malaysia 2013 ini tidak akan masuk suratkhabar atau media cetak umum dan akan disekat 100%… betul tak?

Yang menghairankan saya dan ramai lagi rakyat Malaysia, bagaimana Facebook Najib mendapat 2 juta pengikut jika carian Google pun kurang. Pelik bukan? Kalau dapat nombor 2 di tangga Google Zeitgeist Malaysia pun kita masih tidak yakin, pasal pengikut Facebook Najib tak silap saya dilaporkan bulan lepas 2 juta orang. Banyak tu…. Sekurang-kurangnya 2 juta rakyat Malaysia pasti akan google keyword “facebook najib” setiap hari untuk mencari laman facebook beliau.

Siapa tahu pun pautan untuk ke sana, mesti nak google. Sedangkan alamat facebook pun ramai tak tahu, kena google “facebook” dulu baru boleh login. Hmmm… ini memberi kesimpulan yang pengikut facebook perdana menteri kita ini di beli. Saya pasti ada diantara anda yang tahu terdapat pakar SEO, internet market dan hacker yang menjual facebook follower.

Gi je cari dekat forum-forum tempatan, bersepah dan murah. Cuma kalau kita beli tu tak beretika aje lah. Kerana itu saya tak heran tengok laman web baru lancar dah dapat beribu pengikut facebook. Boleh beli… hehehe… Alamak, kata tidak mahu ulas panjang-panjang, dah terpanjang pula.

Lokasi Pelancongan

  1. Genting  Highlands
  2. Langkawi
  3. Gold Coast Morib
  4. Pulau Perhentian
  5. Penang

Siapa sangka Genting Highlands menjadi carian nombor satu. Saya teka pasti Langkawi. Rupa-rupanya rakyat Malaysia lagi suka makan angin atau pusat peranginan di tempat sejuk daripada di tepi laut. Mungkin juga kerana di atas sana ada kasino. Siapalah yang tahu. Apa-apa pun saya heran bagaimana Gold Coast Morib boleh masuk senarai.

Kali terakhir saya pergi ke sana masa nama tempat tu Bagan Lalang takde apa-apa pun. Makanan laut pun tak sedap mana dan mahal pula tu. Pantai pun tidak bersih dan bukan untuk berenang macam Port Dickson yang tak masuk senarai. Sepatutnya orang lembah Klang gi ke Melaka kerana lagi menarik, mungkin kerana Melaka jauh sikit banding dengan Sepang.

Ok kita sambung artikel Google Zeitgeist Malaysia 2013 di artikel lepas ini.

Entri Blog Terbaru

Iklan Premium

renew road tax online

Rakan Facebook

Rakan Google+

Pengikut NetworkedBlogs

Alexa Rank

renew road tax online