Selamat Datang, pelawat! [ Daftar | Log MasukSuapan RSS  | 

Comments Off

Pengalaman Shopping di Gadgets World 666

| Unboxing | 02/08/2015

gadgets-world-666-title-iklanlahpercuma.com

Gadgets World 666 Retail & Wholesale Mobile Accessories

Nak beli aksesori smartfon? Harga murah dan insyaAllah tak kena tipu.

Tagline Gadgets World 666 adalah “Murah Alhamdulillah…!!! Mahal Sabor Je Laa…!!!

Ramai orang melayu yang tinggal di lembah Klang sudah mula mencari kedai aksesori smartfon lain untuk membeli-belah selepas insiden Plaza Lowyat. Antara kedai yang sedang hangat di pasaran adalah kedai Gadgets World 666.

Ramai yang datang mencari:

  • casing smartfon
  • screen protector diamond, matte, privacy dan clear
  • tempered glass screen protector
  • MP3 player
  • ear phone dengan microphone
  • car charger
  • USB cable
  • 2 in 1 pendrive
  • portable charger
  • powerbank

Ada bermacam-macam lagi produk yang menarik. Kebetulan screen protector ASUS Zenfone 5 saya rosak jadi saya pun pilih untuk beli satu set tempered glass.

tempered-glass-micro-usb-gadgets-world-666-iklanlahpercuma.com

Harga satu set tempered glass diamond Zenfone 5 adalah RM30. Cable tali mikro pula adalah RM5. Kalau cable USB biasa tu cuma RM1 tetapi saya nak cuba guna jenis tali warna hitam.

Selepas buat bayaran baru perasan ada jual 2 in 1 pendrive dengan harga RM20 untuk saiz 4GB. Murahnya! Kalau anda nak tahu saya pernah kena tipu sebelum ini, jadi memang fobia dan trauma bila nak beli thumbdrive baru. Tetapi saya tidak boleh lepaskan peluang beli thumbdrive baru kerana sudah tiada thumbdrive yang kosong. Susah nak buat kerja tanpa thumbdrive.

Satu thumbdrive 4GB sudah digunakan untuk simpan ISO Windows 10 Home 32 bit dan satu lagi simpan ISO Windows 10 Home 64 bit Single Language. Jadi ini adalah peluang terbaik untuk beli pendrive baru dengan harga murah.

2in1-pendrive-gadgets-world-666-iklanlahpercuma.com

Sementara menunggu pekerja kedai  memasang tempered glass screen protector, saya pun memesan satu 2 in 1 pendrive 4GB. Agak malang kerana pekerja kata stock 4GB sudah habis dan yang tinggal hanya 8GB dan 16GB. Saya tanya 8GB berapa harga? RM28 sebelum GST. Murahnya! Saya terus sambar satu.

Pekerja kedai siap pesan suruh saya simpan resit kerana pendrive ini ada waranti 1 tahun. Kalau takut hilang resit boleh snap gambar dan simpan resit dalam bentuk jpeg. Memang terbaik kerana banyak resit akan pudar dakwat selepas beberapa bulan.

Ulasan Pendrive 2 in 1 Gadgets World 666

Apa keistimewaan pendrive 2 in 1 ini? Tak tahu? Sila rujuk gambar bawah.

thumbdrive-smartfon-2in1-pendrive-gadgets-world-666-iklanlahpercuma.com

Thumbdrive ini ada 2 port USB. Satu port USB standard dan satu port USB mikro. Ini memang produk OEM yang sudah diberi jenama Gadgets World 666.

micro-usb-2in1-pendrive-gadgets-world-666-iklanlahpercuma.com

Anda boleh lihat sendiri port mikro USB. Oh ya, thumbdrive ini adalah kategori USB 3.0 jadi ia sepatutnya mempunyai kelajuan read dan write yang tinggi untuk memindahkan fail-fail besar.

2in1-pendrive-sambung-smartfon-gadgets-world-666-iklanlahpercuma.com

2 in 1 pendrive ini boleh dicucuk terus masuk ke smartfon Asus Zenfone 5 saya. Seperti biasa satu ikon SD memori dikesan akan muncul dan kita boleh buka File Manager untuk akses storan pendrive ini. Harap maklum bahawa bukan semua smartfon boleh kesan pendrive ini. Boleh minta pekerja nak cuba dahulu sebelum buat bayaran.

Ujian 2 in 1 Pendrive Gadgets World 666

Kali ini saya hendak memastikan ketulenan dan kemampuan pendrive ini. Adakah ia thumbdrive palsu dengan storan 200MB seperti insiden kena tipu sebelum ini.

Semakan menggunakan Windows Properties memang tunjukkan saiz 8GB sama seperti yang dilaporkan oleh Android tadi.

2in1-pendrive-windows-propertis-gadgets-world-666-iklanlahpercuma.com

Ini pula adalah benchmark kelajuan pendrive menggunakan perisian FlashBench.

benchmarrk-2in1-pendrive-gadgets-world-666-iklanlahpercuma.com

Anda boleh rujuk sendiri laporan benchmark tersebut disini: http://usbflashspeed.com/109741

usbdeview-benchmarrk-2in1-pendrive-gadgets-world-666-iklanlahpercuma.com

Memang sah ini adalah thumbdrive 8GB dengan kelajuan read dan write “above average“. Terima kasih Gadgets World 666 kerana tidak menjual barang tiruan yang tiada kualiti. Saya sungguh berpuas hati. Tetapi saya hairan kenapa pihak pengurusan Gadgets World 666 tidak meminta pengilang menukar jenama dan model ID “Multiple Card Reader” dan hanya letak label nama kedai secara fizikal di badan thumbdrive.

Suasana kedai juga selesa dan barang disusun teratur. Pekerja peramah dan rajin membantu pelanggan. Cuma muzik latar yang dimainkan di kedai tidak berapa sesuai. Isteri saya hilang mood untuk mencari barang kerana pening kepala. Apa-apapun pengalaman saya di Gadgets World 666 adalah sangat baik. Kualiti barang yang dijual juga baik dan saya cukup berpuas hati. Sudah pasti saya akan datang membeli-belah lagi.

Bagi mereka yang berminat boleh rujuk alamat cawangan Gadgets World 666 seluruh Malaysia.

Terima kasih kerana membaca ulasan ini. Jika anda suka boleh kongsikan dengan menekan butang media sosial di bawah.

Comments Off

Cara Format Thumbdrive Kepada Filesystem Asal

| Panduan & Tutorial | 31/07/2015

cara-format-thumbdrive-kepada-filesystem-asal-title-iklanlahpercuma.com

Ini adalah panduan format thumbdrive kepada filesystem asal. Panduan ini juga boleh digunakan untuk:

  • pendrive
  • flashdrive
  • flash memory
  • USB stick
  • SDHC
  • micro SDHC

Ada banyak sebab kenapa ada perlu format cara ini. Thumbdrive asal mungkin telah di format ke FAT16, FAT32, NTFS atau Linux filesystem untuk kerja-kerja tertentu. Anda mungkin hendak masukkan fail besar jadi anda perlu formatkan thumbdrive kepada filesystem NTFS. Mungkin juga SD memori yang digunakan untuk telefon mahu digunakan semula untuk Digicam. Jadi kita perlu format kepada bentuk filesystem asal.

Kebetulan hari ini saya hendak download Windows 10 percuma ke thumbdrive sebelum saya upgrade laptop. Laman Microsoft memberi notis kepada saya supaya menyediakan thumbdrive dengan saiz sekurang-kurangnya 3GB. Saya cari dan jumpa thumbdrive lama dengan label saiz 4GB tetapi bila buka properties cuma ada 2GB sahaja. Mungkin saya ada gunakan untuk install Linux pada satu masa dahulu.

cara-format-thumbdrive-kepada-filesystem-asal-01-iklanlahpercuma.com

Sila pergi ke muat turun perisian khas ini bernama SD Card Formatter. Lepas install sila lancarkan perisian SDFormatter untuk format thumbdrive anda.

 

cara-format-thumbdrive-kepada-filesystem-asal-02-iklanlahpercuma.com

Pilih Option> Format Type: Full (Erase) dan Format Size Adjustment On seperti skrin bawah.

 

cara-format-thumbdrive-kepada-filesystem-asal-03-iklanlahpercuma.com

Selepas itu tekan OK.

cara-format-thumbdrive-kepada-filesystem-asal-04-iklanlahpercuma.com

Thumbdrive anda akan diformat dengan pantas dan filesystem serta saiz asal drive akan kembali.

 

cara-format-thumbdrive-kepada-filesystem-asal-05-iklanlahpercuma.com

Semakan properties di Windows Explorer membuktikan proses format thumbdrive ini berjaya.

Sekarang saya boleh teruskan dengan proses download Windows 10 dan install Windows 10.

Terima kasih kerana membaca. Sila tekan butang media sosial dibawah untuk kongsikan artikel ini.

Comments Off

Produk Tiruan Kingston 16GB Flash Drive

| Penipu | 19/01/2014

produk tiruan cina

Nak Cari Flash Drive 16GB Murah?

Memang  lumrah manusia untuk mencari barang harga murah. Kalau dah murah pun nak minta murah lagi. Lagi-lagi rakyat Malaysia sekarang yang sedang kesempitan wang kerana kenaikan harga barang dan perkhidmatan melampau.

Jadi saya pun keluar cari flash drive atau thumbdrive baru. Saiz flash drive sedia ada 2GB dan 4GB sudah tidak mencukupi untuk kegunaan harian. Haaaa…. RM15 murah tak untuk 16GB? Memang murah kan. Harga tersenarai Kingston 101 G2 16GB Flash Drive adalah RM33 di Lazada dan Lelong.com.my.

Lepas tu, bila semak model flash drive Kingston ini di laman web Kingston, warna dia adalah hitam sahaja untuk 16GB. Jadi kenapa produk ini warna biru?

Haaaa…. pasal saya dah kena tipu! Sudah tentunya produk imitasi daripada negara cina. Takde kerja betul mereka ni kan!?!

Ciri-ciri Produk Tiruan

Ada banya petanda-petanda atau petua untuk tahu flash drive itu  barang tiruan cina.

Warna atau Bentuk Tidak Sama

Semak jenama dan model produk di laman web rasmi pembekal. Pastikan betul. Kalau warna dan rekabentuk lain dengan model tersenarai, memang sah tipu.

Aksesori Tidak Lengkap

Kebiasaan Kingston akan memberi satu set tali pendek atau panjang untuk di sambungkan dengan flash drive. Tetapi aksesori tersebut tiada dalam pakej ini.

Kena Format Dahulu

Kebiasaannya flash drive atau thumbdrive original yang kita beli  di kedai tidak memerlukan kita format dahulu sebelum guna. Bila cucuk sahaja dalam port usb terus boleh guna. Tidak perlu format.

Sekarang ni kita kena format kepada filesystem NTFS ataupun exFAT pula. Kena tunggu 2 jam pula untuk format habis.

Saiz Flash Drive Setelah Format

Saiz flash drive 16GB sebenarnya bukanlah 16GB. Jangan anda terkejut dan kata kena tipu pula. Sebenarnya 16GB itu hanya digunakan untuk tujuan marketing sahaja. Saiz sebenarnya adalah 15.6GB sahaja. Kenapa pula ya? Ini adalah kerana ruang yang tidak cukup bukan hilang tetapi digunakan oleh filesystem sebagai katalog menyimpan data anda.

Situasi ini  sama sahaja dengan hard disk. Jika anda beli hard disk 1TB, anda cuma akan dapat 950GB sahaja kerana 50GB digunakan sebagai format filesystem. Bukan anda rugi 50GB ok. Tetapi  jika saiz flash drive anda kurang daripada 15.6GB apabila selesai format, maknanya memang sah produk tiruan cina dan anda kena tipu!

Saya pernah memenangi satu flash drive 4GB dalam  satu peraduan. Bila cucuk dalam usb port memang boleh kesan saiz 4GB. lepas format pun  masih 4GB tetapi bila kita pindahkan fail, cuma 200MB sahaja yang boleh masuk atau melekat. Yang  lain jadi fail sampah tulisan jerman. Jeng… jeng… jeng… hadiah pun nak bagi yang tiruan.

SiSoft Sandra Lite

Lagi satu cara mengesan produk flash drive tiruan adalah untuk melakukan benchmark kelajuan membaca dan menulis thumbdrive. Apabila kita membeli flash drive, bukan saiz sahaja yang penting. Kelajuan membaca dan menulis juga amat penting. Kalau tidak berjanggut anda nak tunggu bila nak pindahkan fail 1GB  daripada PC atau laptop ke flash drive.

Sila download perisian  percuma SiSoft Sandra Lite untuk melakukan benchmark kelajuan flash drive anda. Lepas proses benchmark, sistem SiSoft Sandra akan beritahu kelajuan flash drive anda berbanding yang sebenar serta flash drive lain. Bacaan mungkin tidak serupa tetapi hampir sama.

Saya masih menunggu flash drive ini untuk di format jadi saya tidak dapat melakukan benchmark lagi.

Produk Tiruan atau Imitasi

Memang zaman sekarang ni orang nak kaya cepat. Negara cina mempunyai kepakaran teknologi yang hebat, tetapi mereka cuma pandai guna kepakaran tersebut untuk menipu sahaja. Kenapalah tidak gunakan kepakaran tersebut untuk keluarkan barangan sendiri yang berkualiti macam negara Korea dan Jepun. Geleng kepala sahaja saya.

Untuk anda semua, berhati-hatilah apabila membeli barangan IT dan gajet di internet. Banyak betul barang tiruan dan imitasi sekarang ni. Semua lambakan daripada negara cina. Ramai orang yang kena tipu akan salahkan jenama tertentu seperti kes penipuan flash drive ini. Mereka akan kata Kingston atau Sandisk tak bagus, jenama itu ini lagi bagus. Sebenarnya produk yang di beli adalah tiruan.

Lebih baik anda beli barang dengan penjual yang anda biasa berurusan. Kalau ada masalah pun boleh tukar. Jangan terkejut, kekadang tu tuan kedai pun kena tipu dengan supplier atau pembekal barangan IT. Jangan salahkan mereka pula.

Selamat membeli.

 

Entri Blog Terbaru

Iklan Premium

renew road tax online

Rakan Facebook

Rakan Google+

Pengikut NetworkedBlogs

Alexa Rank

renew road tax online